PERSWIJN #3 komt 20 april uit! - Perswijn
Nieuws

PERSWIJN #3 komt 20 april uit!

Perswijn 3 komt uit met veel informatieve en inspirerende artikelen. Lars Daniëls deelt zijn favoriete wijnreistips in de Elzas, Ronald de Groot onthult de vernieuwing van Barossa en Magda van der Rijst proefde de enige Montepulciano d’Abruzzo DOCG. In deze editie vindt u verschillende artikelen over de zoektocht van wijnmakers naar hun authenticiteit door terroir en diversiteit te benadrukken.  Sommige wijnmakers lukt dat beter (Rioja van Telmo Rodriguez) dan andere (Tulbagh).

Verder ruim 500 proefnotities Grüner Veltliner, Mâconnais wit, Australië rood, Dão wit en rood en Ruby en Tawny Port.

We praten u bij over de Anteprima di Toscane en halen de historische Ruster Ausbruch uit de vergetelhoek.

En natuurlijk in PERSWIJN #3 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #3 is vanaf 20 april verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.

Wijntoerisme anno 2020: Elzas

Wijntoerisme is populairder dan ooit. Wij van Perswijn krijgen veel vragen over wat je kunt doen in wijngebieden, welke producenten je absoluut moet bezoeken, waar je moet eten en drinken, wat de mooiste routes zijn om te rijden, fietsen en wandelen, enzovoort. Dus moeten we dat weer eens optekenen. Deze keer gaat Lars Daniëls naar een tijdloze favoriet: de Elzas.

Barossa: vernieuwing met behoud van identiteit

Barossa Valley is een van de grote namen van de Australische wijnwereld. Meer dan dat. Het is een van de oudste en tegenwoordig ook een van de meest vooraanstaande wijngebieden van Australië. Shiraz-wijnen uit Barossa zijn een begrip. Tegelijk moet de streek zich ontwikkelen en aanpassen aan de nieuwe tijd. Dat gebeurt door het benadrukken van het terroir en de diversiteit.

Colline de Teramane, de enige Montepulciano d’Abruzzo DOCG

Colline de Teramane Montepulciano d’Abruzzo is de enige DOCG van de Abruzzen. De wijnbouwers in de streek weten precies waarom, maar de rest van de wereld niet. Daarom werd de internationale pers uitgenodigd om dit gebied beter te leren kennen. Dat was de moeite waard. Er worden uitstekende wijnen gemaakt, maar de stijl laat zich moeilijk onder een noemer vangen.

Tulbagh zoekt naar focus. Producenten spelen op zeker met krachtige, intense wijnen

We zullen het niet zo graag toegeven, als echte liefhebbers, maar ook wijn kent modes. Of zelfs modegrillen. Wat de ene dag populair is, kan de volgende dag ‘uit’ zijn. Toen we Swartland in Zuid-Afrika direct na de eeuwwisseling bezochten, was het een onbekende streek, waar massaproductie voor de supermarkt centraal stond. Het wijngebied werd ‘hot’ door een nieuwe generatie wijnboeren. Een wijngebied als Tulbagh, direct ten oosten van Swartland, mist deze uitstraling. Ligt dat aan het charisma van de boeren, of is er meer aan de hand?

Bijpraten met Telmo Rodriquez: Rioja gaat om schoonheid van wijn, om terroir, om cultuur

Onlangs was een van de beste en interessantste Spaanse wijnmakers weer in Nederland. Een mooi moment voor Lars Daniëls om zich even te laten bijpraten. Over Rioja natuurlijk, en meer.

Anteprima di Toscana: streven naar meer authenticiteit. Stijl en kwaliteit sleutel naar erkenning

Net als bij de primeurproeverijen in Bordeaux organiseert Toscane ieder jaar een voorbeschouwing van de nieuwe jaargangen. Belangrijk verschil is dat Toscane werkt met gebottelde wijnen, en Bordeaux met de laatste, ongebottelde oogst. Wat in de praktijk betekent dat de gepresenteerde jaargang verschilt per wijnstreek.

Complexiteit in wijn: wat doet vinificatie en rijping?

Complexiteit. Het is een woord dat sterk wordt geassocieerd met wijn van hoge kwaliteit. De beste wijnen ter wereld zijn niet eendimensionaal, maar gelaagd, harmonisch en in balans. Ze laten zich niet in een paar woorden vatten. Ze ontwikkelen zich bij flesrijping positief en blijven fascineren. Maar waar komt die complexiteit vandaan? En hoe kun je die positief beïnvloeden? Het laatste deel van het tweeluik door Lars Daniëls MV.

Beste sommelier van de wereld: wanneer ben je dat?

Afgelopen maart streden 66 deelnemers uit 63 landen om de titel: ‘Best Sommelier of the World 2019’. De wedstrijd wordt een keer in de drie jaar ergens in de wereld gehouden. Dit keer was het dicht bij huis, in Antwerpen. Perswijn was erbij.

Deel 3 van de serie: 8x wijn in weinig woorden: witte wijnen die het van hun opvoeding moeten hebben

‘Wijn is het product dat uitsluitend wordt verkregen door gehele of gedeeltelijke alcoholische vergisting van al dan niet gekneusde verse druiven of van druivenmost’, luidt de wettelijke definitie van wijn. Maar wijn is veel meer dan dat. Lars Daniëls gaat de uitdaging aan om in deze serie de essentie van acht belangrijke wijntypen kort en krachtig uit te leggen.

In de serie Wijnmensen: Jens Hoogstad “Ik ben op mijn zestiende gebeten door de wijn”

Jens Hoogstad is al 32 jaar gek van wijn. Hij voorziet zijn hotels, restaurants en wijnbar van wijn en heeft een restaurant met de grootste wijnverzameling in Nederland. Hoogstad zit in maar liefst drie proefgroepen en komt hier in Perswijn met een primeur.

In de serie Vergeten gebieden, voorbije rages, deel 4: Ruster Ausbruch

In de wijnwereld kijken we altijd vooruit, op zoek naar de nieuwste trends en de hipste regio’s. Maar wie achteromkijkt, ziet de ruïnes van voorbije rages, inclusief de verhalen die daarbij horen. Ronald Wortel verdiept zich in die vergeten gebieden. In deel 4 een historische wijn, door de loop van de geschiedenis in de vergetelheid geraakt: Ruster Ausbruch.

In de rubriek Op de wijnkaart: Stefan Wierda “Ik werk puur op gevoel”

Sommeliers zijn de nieuwe sterren van de horeca. Waar eerst voornamelijk de eigenaar van een restaurant centraal stond, was daarna de chef-kok de held, terwijl nu (ook) steeds vaker de sommelier de aandacht trekt – samen met de wijnkaart. De belangstelling voor wijn is groter dan ooit en daarmee ook de druk op de sommelier. In deze serie vragen we bekende en minder bekende wijnschenkers naar hun visie op wijn in het restaurant.

In de serie Proefpersonen gezocht, deel 3: hoe de hersenen de zintuigelijke signalen van wijn omvormen tot een smaakbeleving

In deze reeks denkt Stefaan Soenen na over wijn proeven, aan de hand van wetenschappen als anatomie en fysiologie, maar ook psychologie, sociologie, linguïstiek en zelfs filosofie. In deel 3:

hoe de hersenen de zintuigelijke signalen van wijn omvormen tot een smaakbeleving. Bij professionele wijnproevers gaat dat anders dan bij doordeweekse liefhebbers.

OENO One maakt wijnwetenschap toegankelijk

Onderzoekers publiceren hun resultaten in wetenschappelijke tijdschriften. Grote uitgevers hebben in die wereld monopolie posities verworven die niet altijd de verspreiding van kennis ten goede komen. Maar het tij is aan het keren. OENO One is een initiatief om wetenschappelijke publicaties over wijn en wijnbouw voor iedereen gratis toegankelijk te maken.

In de rubriek Lekkere trek: Wijn bij Stijn (Den Bosch), wijnbar van het jaar volgens Grootspraak 2019

Enkele aanraders uit Grootspraak, onze restaurantgids voor wijnliefhebbers, worden uitgelicht, zodat u weet waar u moet zijn voor het lekkerste eten en de beste wijn.

In de rubriek Aan tafel: Bas Vorsteveld proeft Mâcon

Karakter Wijnimport is een belangrijke wijnleverancier aan wijkwinkels en horeca, van café tot sterrenzaak. Hun wijnen worden regelmatig besproken in Perswijn. En toch heeft wijninkoper Bas Vorsteveld nog nooit bij ons Aan Tafel gezeten. Dat kan natuurlijk niet.

Heeft u een abonnement? Lees ‘m hier direct online!

Reageer op dit item