Het verhaal Zuccardi - Perswijn
Reportages & Reizen

Het verhaal Zuccardi

Familia Zuccardi  

Een familiebedrijf, dat klinkt altijd zo gezellig. Het bestaat dan al jaren en iedereen werkt harmonieus met elkaar samen. Of het altijd echt zo is, is maar de vraag.

Als je het over een echt én ook nog succesvol familiebedrijf hebt, dan is de Argentijnse Familia Zuccardi een mooi voorbeeld.

Drie generaties

Het begon allemaal met de vader van José Alberto Zuccardi. Hij was een wateringenieur die in 1963 een wijngaard in Maipú aanlegde. De reden: hij wilde zijn kennis over irrigatie in praktijk brengen. Dat bleek een gouden greep want als men hier succesvol wijn wil maken, is de juiste waterhuishouding een must. Inmiddels zijn er naast José Alberto drie generaties werkzaam op het domein van Familia Zuccardi. Zoon (derde generatie) Sebastian Zuccardi staat nu in de top tien van de beste wijnmakers in Zuid-Amerika. En ook co-founder Emma Zuccardi is op haar 92e nog volop in bedrijf met de rest van de familie. En ze zijn nog even vooruitstrevend als in 1963. Het bedrijf is inmiddels uitgebreid naar zes finca’s waar men de grens van het toelaatbare opzoekt. Op al deze plekken wordt namelijk op grote hoogte aangeplant. In de Uco vallei zelfs tot 1500 meter boven zeeniveau.

 

Water en steen

Het blijft om water gaan, over die eeuwige zorg of er genoeg is om alles te laten groeien en bloeien. Maar het gaat ook om steen. Als je aankomt op het domein is dat het eerste wat je ziet: een imposant stenen gebouw domineert het landschap van druivenstokken. De inspiratie voor dit alles is de alom aanwezige Andes. “We wilden een gebouw dat in het landschap geïntegreerd is. Er als het ware door wordt opgenomen. En gemaakt is van het meest voorkomende materiaal hier: de Piedras Infinitas, de eeuwige stenen. De voorliefde voor steen gaat verder dan alleen voor het gebouw zelf, ook alle wijnen rijpen op steen, op beton om precies te zijn. In de kelder staat dan ook een indrukwekkende rij van betonnen cuves: ei-vormig en de klassieke rechthoekige cuves. Allemaal op maat gemaakt voor de hoeveelheid hectoliters per afzonderlijk microterroir.  Als voorbeeld proef ik Concreto Paraje Altamira. De naam zegt het al. Deze wijn heeft zes maanden gerijpt op beton. Toegankelijke malbec, met veel fruitexpressie. De druiven komen van hoge aanplant. Dit verklaart zijn mooie, frisse zuur. Daarnaast aanwezige maar zachte tannines. Die kan zeker nog even blijven liggen.

 

Indeling per microterroir

Ze weten precies waar ze het over hebben qua terroir: “We hebben wel 60 verschillende soorten bodems binnen onze wijngaarden. Deze zijn allemaal minutieus in beeld gebracht. We zien een voorbeeld van twee plekken, slechts 10 meter uit elkaar met een hele andere samenstelling. José Alberto vertelt “Deze verschillende plekken geven echt heel andere resultaten als het gaat om het druivenmateriaal. Elk microterroir moet op een ander moment geoogst worden. En geeft een andere opbrengst. Daarom is er voor elke plek een eigen formaat rijpingsvat gemaakt.

Sommige wijnen krijgen ook een gedeeltelijke houtrijping. Maar altijd op ouder hout, nooit nieuw”.

 

Meer dan malbec

Zeg je Argentinië, dan zeg je malbec. Maar dan wel die malbec op het juiste terroir.

Jose Alberto: “We zoeken naar de perfecte combinatie van klimaat, bodem, de hoogte van de aanplant en onze arbeid. Elke nieuwe wijn heeft een eigen concept, de ware expressie van waar de druiven groeiden”. Daarom durft wijnmaker Sebastian Zuccardi het ook aan om niet meer de druif, maar alleen het terroir op het etiket te vermelden. We proeven de Piedras Aluvional Paraje Altamira 2014 waar op het label geen druivenras vermeld staat. Een gedurfde keuze, voor een wijn uit de nieuwe wereld. Deze wijn komt van een van de topterroirs, en dat proef je. De helft van de wijn kreeg wat (groot en oud) hout, de rest rustte op beton. Gemaakt van malbec, maar dat staat dus alleen heel klein op het achter etiket. Dit is hoe wijn van rijpe malbec smaakt. Mooie combinatie van kracht en soepelheid. Maar ook fris, en aanwezig fruit.

Als de wijn van de bonarda gemaakt is, staat dat wel vermeld op het etiket. Dit is ook een authentieke druif en de tweede oorspronkelijke variëteit met meer dan 22.000 hectare aanplant. Toch is het geen bekend druivenras in Europa. Bij Zuccardi heeft het een bijzondere plek in het assortiment. Er is zelfs een wijn die qua intensiteit geïnspireerd werd op ‘oma’ Emma Zuccardi ’s karakter.  Het is inderdaad een bijzondere wijn, een beetje eigenzinnig door zijn kruidige frisheid en fruit. Veel lengte en elegantie. Emma Zuccardi was vast een interessante vrouw.

 

Wijnmaken op twee snelheden

Er wordt veel wijn gemaakt bij Zuccardi. Van veel verschillende druivenrassen en voor veel verschillende consumenten. Iedereen heeft wel eens een fles Zuccardi Q ontkurkt. Lekker toegankelijke en soepele wijnen van de bekende druivensoorten, op het hoogste segment supermarktniveau. Dit doen ze ook onder het label Santa Julia, vernoemd naar Julia Zuccardi, een andere interessante vrouw én de enige dochter in het Zuccardi-gezin. Ecologisch en maatschappelijk verantwoorde wijnen, geproduceerd en gemaakt van de gebruikelijk druivenrassen, maar ook chenin blanc, pinot grigio, tempranillo. En carmenère, ekigaina, marselán, arinarnoa, fiano en verdelho. Niet gehinderd door enige traditie worden ze verpakt in handige kleine flessen, net genoeg voor 3 glazen en zelfs in heel vrolijke blikjes.

 

Met trots gepresenteerd

Van een andere orde zijn de wijnen onder het Zuccardi-label Aluvional: Los Chacayes en Gualtallary. Beide van alluviale bodems en aangeplant op flinke hoogte in San Pablo. Beide van een bijzondere complexiteit en intensiteit. Rijp, maar fris met een intens karakter én met de kenmerkende smaak voor ieder terroir. Beide net weer even anders. En beide met trots gepresenteerd door de schoonzoon van José Alberto, wat een familie…

 

José Zuccardi en Petri Houweling

Petri Houweling

Reageer op dit item