Geselecteerd: Cru’s uit de zuidelijke Rhône - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Geselecteerd: Cru’s uit de zuidelijke Rhône

Voor PERSWIJN #2 proefden we Cru’s uit de zuidelijke Rhône. Verder maakten we ruim 500 proefnotities rood en wit uit Noord-Portugal, het oostelijke deel van de Middellandse Zee en rood uit Zuid-Afrika (exclusief Syrah).  Hieronder een selectie van de lekkerste wijnen die we voor dit nummer hebben geproefd. L = lekkere luxe (de beste wijnen uit de hogere prijsklasse), B = betaalbare klasse (uitstekende kwaliteit en heel betaalbaar), P = de panelfavoriet (een extra tip van het proefpanel) en K = een koopje (prima wijn voor weinig geld).

In de zuidelijke Rhône zijn het de drie “oude” cru’s die de crème de la crème van de streek vormen. Châteauneuf-du-Pape, uiteraard, Gigondas natuurlijk, en – in iets mindere mate – Vacqueyras. Châteauneuf-du-Pape en Gigondas beschikken dan ook over de meest bijzondere terroirs. Bij Châteauneuf-du-Pape denkt iedereen aan rolkeien, achtergelaten door de Rhône, maar de streek kent een grote variatie in terroirs, die de wijnen een bijzondere complexiteit geven. Denk aan zandhoudende bodems, maar ook kleigronden. Gigondas, aan de voet van de kalkrijke Dentelles de Montmirail, kent een bijzondere combinatie van een goed drainerende bovenlaag op een kalkrijke ondergrond. De drie streken zijn befaamd om hun bijzondere assemblage van de “grote” druiven grenache, syrah en mourvèdre, waarbij deze laatste druif vooral een rol speelt in Châteauneuf-du-Pape. Ook andere druiven komen hier aan bod; Châteauneuf staat het gebruik van veertien verschillende druivenrassen toe. Als je kijkt naar de resultaten van de proeverij, dan leveren vooral de wijnen uit Gigondas veel waar voor hun geld. Wat deze appellation nóg interessanter maakt.

 

Les Vins de Vienne, Les Otéliées 2015, Châteauneuf-du-Pape (L)

De drie vrienden Yves Cuilleron, François Villard en Pierre Gaillard hebben in ruim twintig jaar Vins de Vienne uitgebouwd tot een serieus bedrijf naast hun eigen activiteiten als wijnboer. Het stelt ze in staat om als handelshuis druiven te kopen in alle belangrijke appellations van de Rhône, inclusief Châteauneufdu- Pape. Overigens worden van deze Les Otéliées maar 3500 flessen gemaakt, van een wijngaard van 0,8 hectare. Grenache is de basis, met 80%, aangevuld met 15% syrah en wat mourvèdre, afgerond door een rijping van twaalf maanden op hout en beton. Een mooi glas, warm en intens, met pruimen, krentjes, olijven in de geur; stevig in de smaak, warm en stoer, met balans en verfijning.

17 pnt

Kerstens € 49,95

 

Alain Jaume, Terrasses de Montmirail 2016, Gigondas (B)

Het huis Alain Jaume is actief op twee fronten: als handelshuis en als producent, onder andere op het Domaine Grand Veneur. Rode draad is een goede kwaliteit en een hoog drinkbaarheidsgehalte. Deze Gigondas is een handelswijn, en een van uitstekende kwaliteit. Op een arme, kalkhoudende ondergrond en onder de koele invloed van de bergen krijgen de wijnen een bijzondere frisheid en spanning. Mede door een ligging op enige hoogte, tot maximaal 600 meter, zijn de nachten hier koel. De wijn rijpt deels op hout en grotendeels op cuve. Hij is mooi getypeerd, met rijpe kersen en kruiden, en is warm en jeugdig, sappig, met goede materie en rijpe tannine.

16 pnt

Colaris € 18,50

 

Domaine du Pesquier 2015, Vacqueyras (B)

Het Domaine du Pesquier heeft zijn wortels in Gigondas, met 17 van de 24 hectare wijngaarden in deze appellation. In het naburige Vacqueyras heeft het bedrijf slechts 1 hectare en daar komt deze mooie, karaktervolle wijn vandaan. De ondergrond is er rijker van karakter, met meer klei. Dat zorgt voor een robuuste en krachtige wijn. De basis is heel klassiek: 60% grenache en 40% syrah. De wijn verblijft 25 dagen op de schillen, wat recht doet aan zijn volle en rijke karakter. Dat wordt versterkt door een opvoeding op de lie, op tank. De geur is heerlijk verleidelijk, met vanille, pruimen en peper, elegant en tegelijk stevig, met goede zuren en mooie tannine.

16 pnt

Okhuysen € 17,50

 

Als abonnee kunt u hier inloggen om de andere geselecteerde wijnen te bekijken.

Log in

1 Reactie

  1. Beste redactie, voor Ch9 zijn het nog altijd 13 druiven soorten en geen 14. Splits je echter grenache in rood wit en gris dan mag dat, maar dan kun je ook de terret noir en in wit en gris verdelen maar dit is theoriewerk, clairette is wit en in gris (clairettte rose) vorm. Bij Gigondas gaat het vooral om de ligging , laag , middel hoog tot 150 meter en nog hoger gelegen wijngaarden tot 400 meter

Reageer op dit item