PERSWIJN #2 komt 11 maart uit! - Perswijn
NieuwsPersberichten

PERSWIJN #2 komt 11 maart uit!

Perswijn #2 komt uit met veel informatieve en inspirerende artikelen. U leest het eerste verslag van de wijnreis die Ronald de Groot deze winter door Australië maakte en we praten u bij over de Bourgondische benadering van Châteauneuf en over de rol van Nebbiolo in Piemonte.

Daarnaast informeren we over Bordeaux 2015 en 2016, over de pinot noir  van Ata Rangi in Nieuw-Zeeland en over de magische wijnen van Benoit Marguet. Lars Daniëls MW onderzoekt het fenomeen complexiteit in wijn en Magda van der Rijst voelde kenners aan de tand over natuurwijn.

Verder ruim 500 proefnotities rood en wit uit Noord-Portugal, het oostelijke deel van de Middellandse Zee, Cru’s uit de zuidelijke Rhône en rood uit Zuid-Afrika (exclusief Syrah).  

Kees van Leeuwen schrijft over eerherstel voor oude druivenrassen die in het Middellandse Zeegebied de klimaatverandering blijken te verdragen.

En natuurlijk in PERSWIJN #2 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #2 is vanaf 11 maart verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.

 

Nieuw: Het Australische wijngebied Margaret River: een stroom van mooie wijnen (deel 1)

Toen vorig jaar een uitnodiging kwam om Australië te bezoeken, viel het moeilijk deze te weigeren. Ook hier gaan de ontwikkelingen snel. Het verslag van de reis – met twee weken Ronald de Groots langste wijnreis ooit – is opgesplitst in vijf artikelen, één over elke bezochte streek. Het mooie Margaret River, helemaal in het westen, bijt de spits af.

Clos des Papes, Bourgondische benadering van Châteuneuf

In de immense zee van wijnstokken van de zuidelijke Rhône springt één appellation eruit door zijn bekendheid en de kwaliteit van zijn wijnen: Châteauneuf-du-Pape. Geen enkele andere zuidelijke appellation kan de reputatie van Châteauneuf evenaren. Op een ondergrond van rolkeien, achtergebleven in de vroegere bedding van de rivier de Rhône, worden bijzondere wijnen gemaakt, die liefhebbers wereldwijd aanspreken.

Primeurproeverij in Piemonte: Na u, Nebbiolo

De jaarlijkse proeverij in Piemonte heet Nebbiolo Prima. En al is die naam eigenlijk niet zo bedoeld, hij zegt in feite alles: in Piemonte, met name in Langhe en Roero, draait het steeds meer om maar één druif. Nebbiolo.

Nieuw: Wijnliefde: Eva Raps en Urban Kaufmann (deel 1)

Eva Clüsserath en Philipp Wittmann, Chris en Andrea Mullineux: het zijn succesvolle wijnmakende (echt)paren. Perswijn ging op pad om eens een aantal van deze koppels te interviewen. Wat voor wijn maken zij en hoe functioneert hun samenwerking? Ons eerste stel: Eva Raps en Urban Kaufmann.

Eva was zeventien jaar bedrijfsleider van de VDP, Urban was kaasmaker in Zwitserland. Samen begonnen zij Weingut Kaufmann in de Rheingau. Het eerste deel van vier duoportretten.

Complexiteit in wijn: niet zo simpel als het lijkt

Complexiteit. Het is een woord dat sterk wordt geassocieerd met wijn van hoge kwaliteit. De beste wijnen ter wereld zijn niet eendimensionaal, maar gelaagd, harmonisch en in balans. Ze laten zich niet in een paar woorden vatten. Ze ontwikkelen zich bij flesrijping positief en blijven fascineren. Maar

waar komt die complexiteit vandaan? En hoe kun je die positief beïnvloeden? In dit tweeluik wil Lars Daniëls MW die vragen – op hoofdlijnen – onderzoeken en trachten te beantwoorden. Daarbij gaan we van wijngaard naar wijn.

Bordeaux 2015 en 2016 van de Linkeroever: blij met allebei

Begin januari 2019 was het de achtste keer dat we op initiatief van onze Franse collega Bernard Burtschy in de Bordeaux de meest recente jaargangen gebottelde grands crus classés van de Linkeroever konden proeven. Dit jaar was het de beurt aan de jaargang 2016, halverwege vorig jaar gebotteld. We proefden ze samen met die van 2015, ter vergelijking. Over het geheel genomen maakten beide jaren ons blij.

Natuurwijn bij het eten: een goed geprek of een stevige discussie?

Heel groot is het aandeel natuurwijnen op de Nederlandse markt nog niet, maar de groei zit erin en aandacht krijgt het zeker. Bij steeds meer wijnbars, restaurants en wijnwinkels zijn ze verkrijgbaar. Sommige consumenten kiezen er altijd voor, uit overtuiging, sommige alleen op een bepaald moment, als ze trek hebben in die specifieke “natuursmaak”. Want natuurwijn smaakt echt anders.

Meesterwerkjes: Pinot Noir van Ata Rangi

Het verhaal van pinot noir in Nieuw-Zeeland is fascinerend. Een van de hoofdrolspelers erin is Ata Rangi uit Martinborough. In een paar decennia tijd groeide dit bedrijf uit van commerciële pionier tot een Pinotproducent van wereldklasse.

De magische wijnen van Benoit Marguet

Benoit Marguet was nog maar acht jaar oud toen hij zich bewust werd van zijn bijzondere band met de natuur. Gesteund door zijn moeder, een magnetiseur, ontwikkelde hij van jongs af aan een levenshouding die van grote invloed is op de wijze waarop hij nu in Ambonnay zijn schitterende champagnes maakt.

Emily Faulconer: nieuw gezicht voor Viña Carmen

De benoeming van de jonge Emily Faulconer tot wijnmaker van Viña Carmen, twee jaar geleden, laat zien dat ook de grotere bedrijven in Chili bereid zijn de stijl van hun wijnen bij te sturen. We spreken Emily, een bevlogen wijnmaker, in onze proefkelder in Amsterdam.

8x wijn in weinig woorden. Deel 2: aromatische witte wijnen

‘Wijn is het product dat uitsluitend wordt verkregen door gehele of gedeeltelijke alcoholische vergisting van al dan niet gekneusde verse druiven of van druivenmost’, luidt de wettelijke definitie van wijn. Maar wijn is veel meer dan dat. Lars Daniëls gaat de uitdaging aan om in deze serie de essentie van acht belangrijke wijntypen kort en krachtig uit te leggen.

In de serie Wijnmensen: Marco Winterberg

Marco Winterberg was in Nederland de pionier van de Duitse wijn. Hij weet al veertien jaar te overleven in een grillige markt en blijft speuren naar jonge honden in de wijn, al ziet hij ook graag hoe “zijn boeren” zich ontwikkelen. Net als de wijnen, want Marco ziet weer meer vraag naar rijper spul.

In de serie Vergeten gebieden, voorbije rages, deel 3: West-Auckland, Nieuw-Zeeland

In de wijnwereld kijken we altijd vooruit, op zoek naar de nieuwste trends en de hipste regio’s. Maar wie achteromkijkt, ziet de ruïnes van voorbije rages, inclusief de verhalen die daarbij horen. Ronald Wortel verdiept zich in die vergeten gebieden. In deel 3 een oude regio in een nieuw wijnland:

West-Auckland.

In de rubriek Op de wijnkaart: Nadine Mögling “Wat je ook bestelt, je krijgt finesse”

Sommeliers zijn de nieuwe sterren van de horeca. Waar eerst voornamelijk de eigenaar van een restaurant centraal stond, was daarna de chef-kok de held, terwijl nu (ook) steeds vaker de sommelier de aandacht trekt – samen met de wijnkaart. De belangstelling voor wijn is groter dan ooit en daarmee ook de druk op de sommelier. In deze serie vragen we bekende en minder bekende wijnschenkers naar hun visie op wijn in het restaurant.

In de serie Proefpersonen gezocht, deel 2: in hoeverre zijn geuren en smaken creaties van onze individuele geest?

In deze reeks denkt Stefaan Soenen na over wijn proeven, aan de hand van wetenschappen als anatomie en fysiologie, maar ook psychologie, sociologie, linguïstiek en zelfs filosofie. In hoeverre zijn geuren en smaken creaties van onze individuele geest? Veel meer dan andere zintuigen zijn geur en smaak gericht op evaluatie: lekker of niet?

Middellandse Zeegebied: eerherstel voor oude druivenrassen

Sinds het eind van de jaren 70 concentreerden wijnboeren op de hele wereld zich op een steeds kleiner aantal druivenrassen. Daar is recentelijk verandering in gekomen, want lokale variëteiten zijn weer in. Gelukkig maar, want zoals onderzoek naar lokale rassen op Mallorca laat zien, scheppen deze onbekende druiven interessante mogelijkheden: ze zijn in staat de veranderingen in het klimaat te verdragen.

In de rubriek Lekkere trek: Restaurant 212 uit Amsterdam: restaurant van 2019 volgens Grootspraak.

Enkele aanraders uit Grootspraak, onze restaurantgids voor wijnliefhebbers, worden uitgelicht, zodat u weet waar u moet zijn voor het lekkerste eten en de beste wijn.

In de rubriek Aan tafel: Udo Göebel proeft Zuid-Afrika

Udo Göebel zat al eerder bij ons Aan Tafel. Maar er is in de tussentijd veel gebeurd, zowel in het wijnland Zuid-Afrika als hier in Nederland. Reden voor een update dus.

Reageer op dit item