PERSWIJN #1 komt 28 januari uit! - Perswijn
Nieuws

PERSWIJN #1 komt 28 januari uit!

Perswijn #1 komt uit met veel informatieve, inspirerende artikelen en aan het begin van dit nieuwe jaar hebben we ook weer nieuwe series voor u ontwikkeld.

 

Lars Daniëls daagt zichzelf uit in de nieuwe serie 8x wijn in weinig woorden de essentie van acht belangrijke wijntypen kort en krachtig uit te leggen. Stefaan Soenen onderzoekt het fenomeen van het proeven van wijn aan de hand van verschillende disciplines in zijn nieuwe serie Proefpersonen gezocht. In de serie Vergeten gebieden, voorbije rages, wordt Verdicchio dei Castelli di Jesi (u weet wel: van die fles) onder de loep gehouden.

We maken u lekker met een reis langs de topproducenten van Bourgogne en geven een kijkje in het reilen en zeilen van Domaine de la Romanée-Conti. Stellenbosch blijkt wakker geschud, Sicilië heeft een flinke inhaalslag gemaakt in de top van het segment en Ronald de Groot reisde voor u af naar China om te kijken hoe de wijnmarkt er daar voor staat.

Verder ruim 500 proefnotities over de Elzas: Pinot Blanc, Pinot Gris en Pinot Noir; Beaujolais; Malbec (minimaal 50%); Sherry; Navarra rood en wit; en Port.

Kees van Leeuwen test zijn terroirtheorie in Argentinië en we geven een kijkje achter de schermen van twee grote portproducenten.

En natuurlijk in PERSWIJN #1 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #1 is vanaf 28 januari verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.

 

Reis lang topproducenten. Bourgogne blijft benchmark

Er zijn van die wijnen die altijd tot de verbeelding spreken. En daarvan is Bourgogne misschien wel de mooiste. Maar ondanks dat we jaarlijks meerdere malen in het gebied komen, hadden we er in Perswijn al lang niet meer over geschreven. Hoog tijd dus om de Bourgogne weer eens zijn dik verdiende eer aan te doen. Want als het om Chardonnay en Pinot Noir gaat, en misschien zelfs om terroirwijnen in het algemeen, is en blijft Bourgogne de benchmark.

Domaine de la Romanée-Conti: bestookt door familie en de rijken der aarde

Tegenwoordig zijn er veel wijnproducenten die weten wat het “recept” is voor het maken van dure icoonwijnen. Maar een van de belangrijkste recepten is het eenvoudigweg lange tijd maken van grote wijnen, van een bijzonder terrroir, en liefst in kleine oplagen. Het Domaine de la Romanée-Conti voldoet aan alle eisen. En toch rommelt het bij dit grote domein.

Stellenbosch: terroir en druiven vinden elkaar

Stellenbosch is voor het grote publiek nog steeds Zuid-Afrika’s belangrijkste wijngebied. Zeg maar gerust wat Bordeaux is voor Frankrijk. Toch heeft het de laatste tien jaar niet de positieve aandacht gekregen die je zou verwachten. Het heeft ten opzichte van gebieden als Swartland en Cape South Coast aan interesse en aanzien ingeboet. Dat heeft Stellenbosch wakker geschud.

Cave de Tain: toekomstbestendig

Er wordt in de wijnwereld nog wel eens neergekeken op coöperaties. Maar de beste maken niet alleen mooie wijnen die betaalbaar blijven, ze zijn ook voorbeelden van duurzaamheid. Zoals La Cave de Tain-l’Hermitage, kortweg Cave de Tain, Perswijns Producent van het Jaar 2018.

Montefalco, gespierd wit voor winteravonden

Elk jaar nodigt het Consorzio Tutela Vini Montefalco de internationale wijnpers uit om de ontwikkelingen in de streek te laten zien. Centraal staan de rode wijnen, maar afgelopen oktober was er opvallend veel ruimte voor wit. En terecht, want daar zitten heel interessante exemplaren tussen.

Uithoeken van Sicilië. Oude druiven, nieuwe finesse

Sicilië stond heel lang bekend om zijn eenvoudige en goedkope wijnen. Maar inmiddels wordt er aan de bovenkant van het gamma een flinke inhaalslag gemaakt. Vooral geldschieters van buiten het eiland investeren in kwaliteit (en zeer hoge prijzen) en slagen daar heel goed in. Perswijn zocht ze op.

Corpinnat: keurmerk voor cava

De Spanjaarden zijn de afgelopen jaren nogal in de weer met het herzien van DO-regels en fijnslijpen van kwaliteitsaanduidingen. Rioja loopt voorop met de vernieuwingen, maar in de Penedès kunnen ze er ook wat van. Aanduidingen als clàssic, cava de paraje en binnenkort ook Corpinnat duiden allemaal op een onderscheidende kwaliteit. Maar wat vertellen ze ons nu eigenlijk precies?

Portproductie in de Douro: de strijd om het bestaan

Een reis door het dal van de Douro geeft een gevoel van terugkomen. De regio van de port, en tegenwoordig ook lichte wijnen, is fascinerend mooi. De extreem steile hellingen, bedekt met schist, zijn perfect voor de druivenstok. Tijdens een bezoek aan quinta’s van Taylor’s en Symington worden achter het schitterende decor echter wel de breuklijnen zichtbaar.

China leert snel

Als je in een toch al druk reisprogramma – met twee weken Australië voor de boeg – een uitnodiging krijgt om naar ProWine China te gaan, in Shanghai, wat doe je dan? Je gaat. Het krijgen van een visum had de nodige voeten in de aarde, maar het was de moeite waard.

Nieuwe serie: 8x wijn in weinig woorden. Deel 1: mousserende wijnen

‘Wijn is het product dat uitsluitend wordt verkregen door gehele of gedeeltelijke alcoholische vergisting van al dan niet gekneusde verse druiven of van druivenmost’, luidt de wettelijke definitie van wijn. Maar wijn is veel meer dan dat. Lars Daniëls gaat de uitdaging aan om in deze serie de essentie van acht belangrijke wijntypen kort en krachtig uit te leggen.

In de serie Wijnmensen: Floor van Ede

Floor van Ede begon als lerares, was stewardess, opende een brasserie, opende nog vier restaurants, en behield ten slotte alleen de brasserie. Kan ze eindelijk ook weer eens op de vloer werken. Floor maakt al bijna veertig jaar wijnkaarten en is lid van het proefpanel van Perswijn.

In de serie Vergeten gebieden, voorbije rages, deel 2: Verdicchio dei Castelli di Jesi

In de wijnwereld kijken we altijd vooruit, op zoek naar de nieuwste trends en de hipste regio’s. Maar wie achteromkijkt, ziet de ruïnes van voorbije rages, inclusief de verhalen die daarbij horen. Ronald Wortel verdiept zich in die vergeten gebieden. Deel 2 gaat over Verdicchio dei Castelli di Jesi, dat wordt achtervolgd door de vorm van een fles.

In de rubriek Op de wijnkaart: Ronnie Brouwer, “ik denk niet zo in hokjes”

Sommeliers zijn de nieuwe sterren van de horeca. Waar eerst voornamelijk de eigenaar van een restaurant centraal stond, was daarna de chef-kok de held, terwijl nu (ook) steeds vaker de sommelier de aandacht trekt – samen met de wijnkaart. De belangstelling voor wijn is groter dan ooit en daarmee ook de druk op de sommelier. In deze serie vragen we bekende en minder bekende wijnschenkers naar hun visie op wijn in het restaurant.

In de nieuwe serie Proefpersonen gezocht, deel 1: ruikt en proeft iedereen hetzelfde in een wijn?

In deze nieuwe reeks denkt Stefaan Soenen na over wijn proeven, aan de hand van wetenschappen als anatomie en fysiologie, maar ook psychologie, sociologie, linguïstiek en zelfs filosofie. Wat gebeurt er eigenlijk als we een slok wijn nemen, die door onze mond laten gaan en dan doorslikken? Heel veel. Want proeven is een uiterst complexe aangelegenheid. Wetenschappers hebben zich het hoofd gebroken over de mechanismen die erin meespelen. De zintuigen die erbij betrokken zijn, verschillen zo van persoon tot persoon, dat het een wonder is dat we het überhaupt eens kunnen worden over de kenmerken en kwaliteit van een wijn.

Terroirstudie in Argentinië

Argentinië is een interessant wijnland voor terroironderzoek. In het belangrijkste wijngebied, rond de stad Mendoza, liggen de meeste wijngaarden tussen de 700 en 1600 meter, met als gevolg flinke temperatuurverschillen. Ook aan de voet van het Andesgebergte varieert de bodemgesteldheid sterk. Een ideale situatie om de theorie rond het terroirconcept te toetsen en beter te begrijpen wat in Mendoza de belangrijkste kwaliteitsfactoren zijn.

In de rubriek Lekkere trek: Restaurant O&O uit Sint Willebrord

Enkele aanraders uit Grootspraak, onze restaurantgids voor wijnliefhebbers, worden uitgelicht, zodat u weet waar u moet zijn voor het lekkerste eten en de beste wijn.

In de rubriek Aan tafel: Job de Swart proeft Beaujolais

Deze Aan Tafelproeverij van Beaujolais is niet alleen boeiend, maar (ook) een goed excuus om nader kennis te maken met Job de Swart, marketeer bij Les Généreux en de man die eerst Master of Science werd, en vervolgens de derde Master of Wine van Nederland.

Rectificaties

In het artikel ‘Kerumerk voor cava’ werd ten onrechte Agustí Torelló i Mata (imp. Pallas Wines) vermeld; dat moet Torelló-Can Martí zijn. Dit huis wordt geïmporteerd door  Vindorado.

Reageer op dit item