PERSWIJN #8 komt 10 december uit! - Perswijn
Nieuws

PERSWIJN #8 komt 10 december uit!

Perswijn #8 komt uit met veel informatieve en inspirerende artikelen. We blikken terug op 2018 met de top 40 van lekkerste wijnen en de wijnhelden van afgelopen jaar. Lars Daniëls vertelt aan de hand van het terroir en de druivenstokken waarom iedereen in Swartland wil zijn. En in Breedekloof wordt bijzondere Chenin gemaakt. Ronald de Groot onthult Tour de Mirambeau, een lichtpuntje in Entre-Deux-Mers.

Lees onze nieuwe serie Vergeten gebieden, voorbije rages en alweer het slotdeel van Graven in de Wijngaard.

Verder ruim 500 proefnotities over Champagne van Récoltants-Manipulants, Catalunya rood en wit, Valencia,  Aragón rood en wit, Italiaans mousserend en tien jaar later: terug naar 2008.

Stefaan Soenen houdt het Belgische wijndomein Schorpion onder de loep, Kees van Leeuwen legt uit waarom Bordeaux met z’n tijd mee moet gaan en u leest over neustraining om het ruikvermogen op peil te houden / krijgen.

En natuurlijk in PERSWIJN #8 de vertrouwde columnisten, rubrieken, wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #8 is vanaf 10 december verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.

Mooi terroir en oude druivenstokken. Iedereen wil in Swartland zijn.

“Alles klopt in Swartland” was de enthousiaste titel van het artikel over Swartland dat in Perswijn nummer 8 van 2012 verscheen. Swartland was young, hip and happening, de wijnboeren onafhankelijk en de wijnen origineel en al heel goed. Nu, zes jaar later, zijn de mannen die aan de basis stonden van het succes van Swartland (iets) rustiger en hebben meer grijze haren. Ze zijn gesetteld en zelfs de “tweede” generatie heeft al voet aan de grond. Hun wijnen zijn vaste waarden van de huidige Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Maar Swartland staat verre van stil en is nog steeds heel dynamisch – al kent het gebied ook serieuze uitdagingen.

De top 40 van 2018

Altijd leuk: in december terugkijken op het jaar dat achter je ligt. In Perswijn doen we dat met een top 40 van de mooiste, opmerkelijkste, leukste en lekkerste wijnen die we in 2018 tegenkwamen. Wijnen die ons zijn bijgebleven en die we u van harte aanbevelen.

Wijnhelden van 2018

Wie vielen er in 2018 op, welke proeverij was écht onvergetelijk, welke wijnkaart zouden we wel boven ons bed willen hangen?

Goede middenklasse: Dourthe en Advini investeren in Bordeaux

Vaak worden we hier aan de Middenweg versleten voor pure Bordeauxfanaten. Er zijn dan ook – we schreven het al eerder – maar weinig wijngebieden waar ze zulke goede en relatief betaalbare middenklassewijnen maken. Ook grote bedrijven als Dourthe en Advini zien er inmiddels brood in.

Nieuwe serie: Vergeten gebieden, voorbije rages. Deel 1: Jerez

In de wijnwereld kijken we altijd vooruit, op zoek naar de nieuwste trends en de hipste regio’s. Maar wie achteromkijkt, ziet de ruïnes van voorbije rages, inclusief de verhalen die daarbij horen. Ronald Wortel verdiept zich in die vergeten gebieden. Deel 1 gaat over Jerez, dat blijft worstelen met een gebrek aan populariteit.

Franciacorta krijgt eigen gezicht

Wat cava is voor Spanje, beloofde Franciacorta op eigen wijze voor Italië te worden. Een mousserende wijn, gemaakt volgens de traditionele methode, met een eigen gezicht. Aan allerlei voorwaarden werd voldaan, maar het unieke Italiaanse karakter ontbrak. Nu is er nieuwe hoop: erbamat!

Achter de bergen ligt Breedekloof

Zuid-Afrika, of liever gezegd De Kaap, is een fascinerend wijngebied. Je vindt er alles, van simpel en goedkoop tot groots en duur. Er gaat veel aandacht uit naar de bekende gebieden, zoals Stellenbosch en Swartland. Maar er wordt ook op andere plekken aan de weg getimmerd. Bijvoorbeeld in Breedekloof, achter de Boland Mountains. Daar willen wijnmakers zich profileren met bijzondere Chenin. Een goede reden om er eens een kijkje te nemen.

Tour de Mirambeau. Lichtpuntje in Entre-Deux-Mers.

Entre-Deux-Mers, de streek tussen de rivieren Dordogne en de Garonne, is het stiefkind van de Bordeaux. Hoge opbrengsten en een lage plantdichtheid per hectare hebben het imago geen goed gedaan. Maar er zijn uitzonderingen. Een daarvan is Chateau Tour de Mirambeau, de trots van de ambitieuze familie Despagne.

In de serie Wijnmensen: Marga van Winsen

De eigenzinnige Marga van Winsen is een kei in het vinden van wijnen met veel finesse uit de vallei van de Rhone. Ze heeft een voorkeur voor zogenaamd zwakkere jaren en klopt ook aan bij boeren met wijngaarden op het noorden. “Laat mij maar alleen op reis gaan.”

In de serie Wijnmakersportretten: Véronique Torcolacci

Het bedrijf Gabriel Meffre produceert 17 miljoen flessen per jaar, verdeeld over verschillende labels. Het heeft twee domeinen met in totaal 72 hectare eigen wijngaarden, maar is vooral négociant-éleveur: dat wil zeggen dat Meffre wijn inkoopt en gebotteld verkoopt, maar ook aangekochte wijn opvoedt en assembleert. Véronique Torcolacci is als hoofdwijnmaker verantwoordelijk voor bijna 75% van de productie, pak ‘m beet zo’n 12 miljoen flessen per jaar. “Ik kijk er zelf van op als ik dat getal hoor,” zegt de nuchtere Véronique.

Slot van de serie Graven in de wijngaard

Met alle aandacht voor de herkomst en duurzaamheid van wijn is het logisch dat de grond waarin druivenplanten wortelen steeds meer aandacht krijgt. Maar wat gebeurt er eigenlijk allemaal in die bodem? Dit laatste deel is vooral een samenvatting van de achtdelige serie over wijngaardbodems en hun relatie tot wijnkwaliteit.

Fijne neus: goed ruiken maakt gelukkig

Als je neus het laat afweten, voel je je als wijnmens snel gehandicapt. Meestal is zo’n verminderd reukvermogen van tijdelijke aard, maar soms blijkt de kwaal hardnekkig. Met reuktraining kun je daar soms iets aan doen. Perswijn sprak erover met KNO-arts Dick Kooper, gespecialiseerd in reukstoornissen.

In de serie Wijn houdt van België, deel 8: Schorpion

De wijnbouw in België groeit exponentieel, zowel in kwantiteit als kwaliteit. Overal starten nieuwe wijndomeinen op en een aantal is heel ambitieus. Op dit moment telt het land ongeveer 350 hectare wijngaarden en 270 wijnbouwers. In deze serie wordt verslag uitgebracht van de meest inspirerende Belgische wijndomeinen, de belangrijkste wijnbouwtendensen en de behaalde kwaliteit.

In de rubriek Op de wijnkaart: Peter Bruins, “dit is een van de leukste vakken die er zijn”

Sommeliers zijn de nieuwe sterren van de horeca. Waar eerst voornamelijk de eigenaar van een restaurant centraal stond, was daarna de chef-kok de held, terwijl nu (ook) steeds vaker de sommelier de aandacht trekt – samen met de wijnkaart. De belangstelling voor wijn is groter dan ooit en daarmee ook de druk op de sommelier. In deze serie vragen we bekende en minder bekende wijnschenkers naar hun visie op wijn in het restaurant.

2018 is mooi, maar Bordeaux moet met z’n tijd mee

2018 was een jaar van contrasten. In het voorjaar viel er veel regen, waardoor valse meeldauw moeilijk in toom te houden was. Vanaf juli werd het schitterend weer, droog en warm. Er ligt dus weer een topjaar in het verschiet voor Bordeaux, maar het opwarmen van het klimaat roept voor de langere termijn ook vraagtekens op over het type wijn dat in Bordeaux wordt geproduceerd. Nieuwe ontwikkelingen vragen om een aangepaste werkwijze, zoals vroeger oogsten, maar zo’n omschakeling gaat altijd langzaam.

In de rubriek Lekkere trek: Restaurant De Gespleten Arent

Enkele aanraders uit  Grootspraak, onze restaurantgids voor wijnliefhebbers, worden uitgelicht, zodat u weet waar u moet zijn voor het lekkerste eten en de beste wijn.

In de rubriek Aan tafel: de redactie wikt en weegt

Aan het eind van het jaar gaat de redactie zelf aan tafel. Elke redacteur selecteert een tweetal vondsten die hij of zij dit jaar heeft gedaan bij gerechten die door restaurant Het Savarijn zijn voorgedragen. Er werden voortreffelijke wijnen geproefd.

 

Klik hier als u geïnteresseerd bent in een abonnement. Hier vindt u de verkooplocaties van PERSWIJN.

Heeft u een abonnement? Lees PERSWIJN hier online!

Reageer op dit item

nl Nederlands