De Monnik: al honderd jaar..! - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

De Monnik: al honderd jaar..!

Het is best bijzonder vandaag de dag om als bedrijf al honderd jaar succesvol te zijn.

De Monnik, officieel De Monnik-Dranken, is een van de oudste Nederlandse importeurs van wijn en andere dranken en inderdaad al zolang volop in bedrijf.

Vooral de laatste jaren zijn ze zeer actief op het wijnvlak, mede dankzij de tomeloze inzet van het dynamische duo Joke Holster en Robert Handjes. Het wijnassortiment was vóór hun komst al van hoge kwaliteit, maar is onder hun vakbekwame leiding alleen maar beter geworden. Petri van Perswijn was bij de overzichtsproeverij in Oldenzaal.

Casablanca

Van ver gekomen

Veel wijnmakers van de 29 aangesloten wijnhuizen kwamen van ver voor deze bijzondere gelegenheid. Ook Felipe Toso, van Viña Ventisquero uit Chili, een van de belangrijkste huizen van De Monnik, was aanwezig. Ventisquero is een relatief jong bedrijf dat zich vanaf het eerste moment profileerde als een pionier op het gebied van duurzaamheid en is gericht op de toekomst van de wijnbouw.  Het is dan ook het eerste Chileense wijnhuis met het label “Sustainable Wine of Chile”. Let wel: voor álle wijngaarden.  En dat zijn er nogal wat. De basis begon met een wijngaard in Maipo Valley met snel daarna de uitbreiding naar Casablanca Valley en Apalta Valley. De laatste uitbreiding was naar Lolol, Leyda, Peralillo en Huasco (Atacama).  Op alle wijngaarden wordt gewerkt met een zo klein mogelijk ecologische voetafdruk. Om dat vooral zo te houden ziet Felipe hun toekomst vooral daar waar de natuurlijke bronnen al aanwezig zijn en dat is richting het zuiden. En dan vooral naar de kust, niet zozeer de hoge hellingen van de Andes op.

Nederlandse smaak 

In Nederland zijn wijnen uit de Nieuwe Wereld populair. Die uit Chili zijn daarop geen uitzondering. De toegankelijkere smaak en wijnstijl én de uitzonderlijk goede prijs-kwaliteitverhouding zorgen voor een geduchte concurrentiepositie ten opzichte van wijnen uit de klassieke wijnlanden.  Op de vraag wat de focus van Ventisquero is voor de verkoop van wijn in Nederland, is het antwoord dat men hier op het midden en hogere segment mikt.

Felipe Toso

Felipe Toso: “Nederland is belangrijk voor ons, men herkent hier kwaliteit. We zien hier bijvoorbeeld veel kansen voor de Reserva-serie van 100% eigen druiven. Maar ook voor het hogere segment en met name de Grey-serie. Chili is een wijnland bij uitstek, we hebben hier eigenlijk de beste omstandigheden om hele mooie wijn te maken.  Kwaliteit, dat is het imago dat we willen uitstralen, niet die van bulkwijnproducent. Daar zijn er al te veel van”.

Druiven van de toekomst

Als we het hebben over de druiven van de toekomst ziet Felipe de meeste kansen voor cabernet sauvignon, sauvignon blanc en carmènere. “We zijn al zeer bewust bezig om de beste plekken te benutten als het gaat om het juiste terroir, gezien het veranderende klimaat. Maar ook de druivensoort país heeft potentie. Langzaam maar zeker weten we de eigenschappen van deze uva corriente, oftewel ‘gewone druif te benutten. Dit zijn survivor grapes van hele oude stokken. Ook zeker voor klassiek rood. Deze druif kopen we nu nog bij de kleine producenten, maar wel diegenen die net zo verantwoord met hun druiven omgaan als wij”.

Ventisquero

De kracht van Ventisquero

Als we het hebben over de eigenheid van Ventisquero, is dat volgens Felipe de originaliteit en elegantie van de wijnen. “Je herkent het terroir. We maskeren onze wijnen niet met te veel hout. We hebben een hele eigen ‘less is more’ stijl zonder te veel manipulatie van de wijn. Respect voor de natuur, voor de mens. Daar draait het om. En dat willen we de hele wereld laten proeven”.

Samen met Felipe proef ik zijn favorieten uit de Grey serie:

  1. Grey sauvignon blanc, komt van de Loncomilla terraswijngaard bij de Huasco rivier vlakbij de Atacama-woestijn, by far het droogste gebied ter wereld. Toch is het hier niet heet, door de nabijheid van de Stille Oceaan. Je proeft overduidelijk Sauvignon blanc; knisperend fris en lekker mineraal. Dit komt ook door de ochtendmist en de getemperde dagtemperatuur van maximaal 25 graden. Het is de uitgesproken smaak van een Sauvignon Blanc versie uit Nieuw-Zeeland, maar dan met de elegantie van die uit de Loire.
  2. Grey GCM, een ongewone blend van de garnacha, cariñena en mataro (= mourvèdre). Deze druiven stonden in Apalta aangeplant in het kader van een test. Maar de blend bleek zo goed te werken dat Ventisquero er toch brood (dus wijn) in zag. Een heerlijk ‘schoon’ glas met een stevige body van rijp rood fruit, zwarte peper en aardse tonen. Verrassend elegant en complex.
  3. Grey Carmènere, de Chileense knuffeldruif carmenère mag uiteraard niet ontbreken als hoofdrolspeler in het rijtje van bijzondere wijnen. Een wijn met een expressief karakter met hints van zwart fruit, zwarte peper, sporen van vanille en zo’n fijne rokerigheid. En nog heel onverwachts, de smaak van viooltjes. Veel body, met toch zachte tannines. Gewoon echt lekker!

 

Petri Houweling

Reageer op dit item