PERSWIJN #7 komt 22 oktober uit met de Koopgids!! - Perswijn
Nieuws

PERSWIJN #7 komt 22 oktober uit met de Koopgids!!

Perswijn #7 komt uit met veel informatieve en inspirerende artikelen. Ronald de Groot neemt u mee uit wandelen (maar vooral proeven!) in Steiermark en Lars Daniëls stelt de sterren van de VDP aan u voor. U leest over Vermentino, hét succes van Sicilië, nieuw leven voor de Duitse Sekt en Eduardo Chadwick legt uit waarin Chileense wijnen uniek zijn.

Verder ruim 500 proefnotities over Riesling buiten Duitsland en Oostenrijk, Sémillon (minimaal 20%), Sekt uit Duitsland en Oostenrijk, Shiraz / Syrah uit Chili, Argentinië en Zuid-Afrika en Mourvèdre (minimaal 50%).

Stefaan Soenen houdt het Belgische wijndomein Vignobles des Agaises onder de loep, graaf Nicolas de Lorgeril geeft inkijk in zijn marketingstrategie en Kees van Leeuwen onderzoekt de kwaliteit van resistente druivenrassen.

Als extra ontvangt u bij deze editie ook de Koopgids: het resultaat van het Perswijn Wijnconcours Najaar & Winter 2018 met daarin een bijzondere selectie van mooie winterwijnen.

En natuurlijk in PERSWIJN #7 de vertrouwde columnisten, rubrieken, wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #7 is vanaf 22 oktober verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.

De sterren van de VDP: Riesling GG en Spätburgunder GG

Zoals ieder jaar werd eind augustus 2018 in Wiesbaden een groot deel van de nieuwe Grosse Gewächse (GG) van de Verband Deutscher Prädikatsweingüter (VDP) voorgesteld. Daarbij ging het voor wit grotendeels om wijnen uit 2017 en voor rood vooral om 2016, met als sterren Riesling GG en Spätburgunder GG.

Investeren in Vermentino. Het succes van Sardinië

Onlangs gehoord. Een gesprek tussen een wijnproducent en zijn marketeer over druivenrassen. Dat kan heel leerzaam zijn. ‘Heb jij de Vermentino van boer X al geproefd? Interessant. Misschien moeten wij die ook aanplanten. Die druif gaat populair worden.’ Tja. Zo gaat dat. Bij gebleken succes wordt er schaamteloos gekopieerd. Mooi om dan even terug te gaan naar de oorsprong, en dé streek voor vermentino: Vermentino di Gallura, in het noorden van Sardinië.

Nieuw leven voor Duitse sekt

De VDP heeft de afgelopen decennia een niet te onderschatten rol gespeeld bij de imago- en kwaliteitsverbetering van Duitse wijn als geheel. De Verband Deutscher Prädikatsweingüter koppelt zijn succesvolle classificatiemodel op basis van herkomst in combinatie met strenge kwaliteitscriteria nu ook aan mousserende kwaliteitswijn, oftewel sekt. Een goede zet? We vroegen het sektspecialisten, VDP-leden en niet-VDP-leden.

Wandeltocht door Steiermark

Eens in de vijf jaar maakt Ronald de Groot met een groep lotgenoten uit 1953 een wandeltocht door een wijngebied. Dat doen we sinds het jaar dat we vijftig werden. Dit jaar was het dus de vierde keer. Op naar Steiermark, voor weer een mooie tocht met deze bijzondere groep.

Carnuntum: druiven én terroir voor rood. Potentie voor Erste Lagen

Niet Südburgenland, Mittelburgenland of NeusiedlerseeHügelland zal het eerste hoofdzakelijk rode wijngebied worden dat zijn beste wijngaarden in kaart brengt, maar een relatief onbekend gebied aan de Donau: Carnuntum. Logisch en terecht? Perswijn nam poolshoogte.

In gesprek met Eduardo Chadwick: ‘Chileense wijnen zijn uniek’

Eduardo Chadwick is dé persoonlijkheid van de Chileense wijnbouw. Hij is de eigenaar van Viña Errázuriz, een van de meest gerenommeerde producenten van Chili. Hij was jarenlang president van Wines of Chile en werkte intensief mee aan meerdere strategische plannen voor de wijnbouw en -industrie van Chili. Lars Daniëls sprak met hem toen hij in Nederland was. Over de mooie, vooruitstrevende wijnen van Errázuriz, en vooral over de staat van de Chileense wijnbouw en de toekomst ervan.

Wijnhuis Lorgeril: adellijke neus voor marketing

Een bezoek aan het wijnhuis Lorgeril begint met een duik in het grootse verleden van Frankrijk. Je wordt ontvangen in het Château de Pennautier – ook wel het Versailles van het zuiden genoemd – inclusief een rondleiding langs het bed waarin Louis XIII heeft geslapen bij zijn bezoek in 1622. Maar de eigenaar, Comte Nicolas de Lorgeril, leeft niet in het verleden. Hij heeft zich ontwikkeld tot een zeer eigentijdse entrepreneur en wijnproducent.

In de serie Wijnmakersportretten: Nadia Barnard, ‘We hoeven in de kelder niets te compenseren’

Nadia Barnard werd al op 28-jarige leeftijd hoofdwijnmaker van het grote,vooruitstrevende biodynamische wijnhuis Waterkloof in Zuid-Afrika. Zij heeft op het eerste oog wel iets van een ballerina, maar is verantwoordelijk voor een productie van meer dan 2 miljoen flessen per jaar. ‘Wat ik zo gaaf vind, is dat mijn baas Paul Boutinot mij alle middelen en vertrouwen geeft om mezelf te ontwikkelen als wijnmaker en ons als medewerkers in staat stelt de beste wijn te maken die we kunnen. Elk jaar hoort een perceel anders te smaken; in het glas uitdrukken wat je in de wijngaard proeft, dat is wat we hier proberen te doen.’

Pablo Álvarez: ‘Tijd is in de wijnbouw altijd het probleem’

Een ontmoeting met Pablo Álvarez is een ontmoeting met een van dé Spaanse wijniconen. Álvarez is namens zijn broers en zussen verantwoordelijk voor het beheer van hun wijndomeinen, en Vega Sicilia is de parel in de kroon. Het bedrijf is voortrekker van de Spaanse wijnbouw, met wijnen die wereldwijd zeer gewild zijn en waarvoor een lange wachtlijst bestaat.

In de rubriek Wijnmensen: Jean Marie Goudesone

Jean Marie Goudesone reist voor zijn importbedrijf maQUINZE langs de Amerikaanse westkust, op zoek naar de interessantste, meest vooruitstrevende wijnmakers. Veel bedrijven zijn zo klein, dat drie dozen van een bepaalde wijn mogen importeren al heel wat is. Noem de wijn dus gerust uniek.

In de serie Wijn houdt van België, deel 7: Vignoble des Agaises

De wijnbouw in België groeit exponentieel, zowel in kwantiteit als kwaliteit. Overal starten nieuwe wijndomeinen op en een aantal is heel ambitieus. Op dit moment telt het land ongeveer 350 hectare wijngaarden en 270 wijnbouwers. In deze serie wordt verslag uitgebracht van de meest inspirerende Belgische wijndomeinen, de belangrijkste wijnbouwtendensen en de behaalde kwaliteit.

In de rubriek Op de wijnkaart: Danny Gonzalez: ‘We profileren ons als wijnbestemming’

Sommeliers zijn de nieuwe sterren van de horeca. Waar eerst voornamelijk de eigenaar van een restaurant centraal stond, was daarna de chef-kok de held, terwijl nu (ook) steeds vaker de sommelier de aandacht trekt – samen met de wijnkaart. De belangstelling voor wijn is groter dan ooit en daarmee ook de druk op de sommelier. In deze serie vragen we bekende en minder bekende wijnschenkers naar hun visie op wijn in het restaurant.

In de serie Graven in de wijngaard, deel 7: vulkanische gesteenten en bodems

Met alle aandacht voor de herkomst en duurzaamheid van wijn is het logisch dat de grond waarin druivenplanten wortelen steeds meer aandacht krijgt. Maar wat gebeurt er eigenlijk allemaal in die bodem? Perswijn gaat ondergronds met een serie van acht delen over wijngaardbodems en hun relatie tot wijnkwaliteit.

Een resistent glas wijn: goed en gezond

Minder spuiten is beter voor het milieu, beter voor de gezondheid van de wijnboer en beter voor de consument. Een manier om dat mogelijk te maken, is het aanplanten van resistente druivenrassen. De vraag is echter in hoeverre die op het gebied van kwaliteit de competitie aankunnen met de traditionele variëteiten van Vitis vinifera.

In de rubriek Lekkere trek: FG restaurant uit Rotterdam

Enkele aanraders uit  Grootspraak, onze restaurantgids voor wijnliefhebbers, worden uitgelicht, zodat u weet waar u moet zijn voor het lekkerste eten en de beste wijn.

In de rubriek Aan tafel: Antoon Frijters proeft Monastrell

In deze rubriek presenteren we graag kleine importeurs met bijzondere wijnen. Daar hoort Antoon Frijters van Briljant Bottles zeker bij – net als de wijnen van voornamelijk monastrell, het druivenras dat in Frankrijk mourvèdre heet.

Reageer op dit item