Tien Coenecoop-DGS en Pallas toppers - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Tien Coenecoop-DGS en Pallas toppers

Het najaars-wijn-proef-seizoen is weer aangebroken: sommeliers, inkopers en de wijnpers zijn elke maandag druk met het beoordelen van de nieuwe aanwinsten van de Nederlandse wijnimporteurs. Onlangs was het de beurt van Delta, de overkoepende organisatie van Pallas, Coenecoop en DGS, drie zeer verschillende bedrijven met een zeer uiteenlopend portfolio. Klassiekers en nieuwkomers stonden open voor het professionele wijnpubliek.

Perswijn was erbij. Bij deze een lijstje met de tien meest in het oog springende wijnen.

Coenecoop

  1. Miranda Beems, onder andere dé expert op het gebied van wijnen uit Centraal-Europa neemt me mee. Een van haar favorieten: de Tokaji-Hétszőlő Furmint Dry. De furmint druif is redelijk onbekend en dus onbemind. Jammer want de veelzijdige furmint maakt ook geweldige droge wijnen. En dit is een schoolvoorbeeld van smaakintensiteit, honing, gele appeltjes en mineraliteit. Deze wijn heeft een rijping van 7 maanden op zijn gistcellen en de wijnstokken staan op een vulkanische bodem.

 

  1. Champagne Cuvée Assemblée Extra Brut is afkomstig uit de wijngaarden rond het kleine plaatsje Pierry, een paar kilometer ten zuiden van Épernay. De lage opbrengsten van de 35 hectare met oude wijnstokken beplante percelen zorgen voor gezonde, biologisch geteelde druiven. Hier een blend van pinot meunier en chardonnay voor een uitzonderlijk fris maar toch klassiek glas Champagne met al die geuren en smaken die je mag verwachten van een Champagne op niveau.

  1. Tre Monti, Romagna Vitalba Albana in Anfora. Orange wines worden al eeuwen gemaakt in Slovenië, Kroatië en Georgië. Maar ook in Italië, in de regio Emilio-Romagna begonnen wijnmakersduo Thea en Sergio Navacchia aan dit bijzondere procedé van wijn maken. Ze gebruiken de originele Quevris uit Georgië, alleen worden deze niet ondergronds bewaard. De opbrengst is slechts 2000 flessen per jaar, maar die zijn meer dan de moeite waard. De 100 % albana orange wine heeft fijne bitters en smaakt naar gekonfijte abrikoos, rijp wit steenfruit en honing. Mooie complexe wijn.

  1. Biodynamie ten top: Avondale Anima Chenin Blanc uit Paarl, Zuid-Afrika. Wijnmaker Jonathan Grieve gebruikt louter natuurlijke ecosystemen om zijn wijnen te maken, zoals het water van de Drakensteinse bergwatervallen. Twintig procent van de handgeplukte trossen chenin blanc druiven wordt gefermenteerd in een amfora voor extra body. Daarna rijpt de wijn twaalf maanden op de droesem. Het resultaat is een rijke, romige, minerale chenin met smaak van grapefruit, kweepeer en abrikoos. Absoluut een bijzonder glas, alleen al voor de spannende balans tussen zijn zuur, bitters en fruit.

 

DGS WIJN

  1. Antão Vaz, Arinto, Roupeiro en Semillon zijn de vier druivensoorten die van Esporão Reserva white 2017 een bijzonder fijne Portugese ‘eet’wijn maken. Stevig gastronomisch glas met mooie bitters, mineraliteit en de smaak van rijp steenfruit. Aanrader!

  1. In het segment elegante krachtpatsers krijgt de Montes Purple Angel 2015 de eerste plaats. De Chileen Aurelio Montes maakt van de carmenère druif en een pietsje petit verdot een wijn met méér. Het is een fantastische mix van koffie, caramel en vanille, zwart fruit en zachte tannines. De Purple Angel combineert een mondvullende structuur met finesse en een bijzonder lange afdronk.

 

  1. Ik raad het intekenen op de Feudo Arancio Hedonis uit Sicilië zeker aan: een imposante wijn gemaakt van de nero d’avola. Je proeft rijpe kersen en wilde bessen, maar ook koffie en chocolade. Mooie volle body en goede structuur met mooie bitters en rijpe tannines die zorgen voor een goede balans tussen diepte en concentratie. Je proeft de intense Siciliaanse zon in je glas.

 

Pallas

  1. Op de vraag aan Joep Speet naar zijn favorieten krijg ik direct een antwoord. Hij verwijst me onder andere naar het huis Costanti. En ik geef hem helemaal gelijk. Ik proef de 2013 Brunello di Montalcino. 2013 was een koel(er) jaar en dat proef je. Elegante wijn met de smaak van wilde bes, kers, drop en iets tabak. Niet te zwoel en mooie frisse zuren. Brunello op z’n best!

  1. Ver van alledaags: wijnen uit de Jura. Wijnhuis Domaines Henri Maire laat met rood en wit zijn potentie zien. Mijn favoriet: Côtes du Jura Tradition, Arbois 2016. Een zogenaamde sous voile wijn: hij rijpte onder een sluier van gistcellen, vergelijkbaar met de flor bij een Sherry. De 20% savagnin zet de toon naast de 80 % chardonnay. Deze wijn heeft aroma’s van noten: hazel-en walnoot, en amandel. Maar ook veldbloem, citrus en een vers botertje.

 

  1. Last, but zeker niet least: de Remelluri Granja Gran Reserva. Rioja in een mooi geconcentreerde vorm. Er zit een fijne frisheid in deze wijn. Ik proef munt in combinatie met een heerlijke kruidigheid. Zeker proef je het hout, maar niet overdadig en ook in de niet old school stijl. Verder nog zwarte bes en braam. Spannend en verassend mineraal, deze Rioja.

 

Petri Houweling

Reageer op dit item