Piemonte: Bijzondere wijnen van bijzondere mensen (deel 3) - Perswijn
Reportages & Reizen

Piemonte: Bijzondere wijnen van bijzondere mensen (deel 3)

Als voorbereiding op onze Piemonte-proeverij volgend jaar april bracht ik onlangs een bezoek aan een aantal wijnboeren aldaar. Wat opvalt is dat dit echt nog een gebied is waar familie een enorme rol speelt. Ook is het een gebied van diepgewortelde tradities. Zelfs met het wereldwijde succes van de wijnen verandert dit niet. Ik ontmoette de zonen en de dochters van de wijnboeren van toen. Die plukken nu letterlijk de vruchten van het zware werk van hun pionierende ouders in dit gebied. En dat is te zien. Een trip langs hun cantinas is een aaneenschakeling van verrassingen. Ze variëren namelijk van veredelde, rustieke boerenschuur tot glossy-waardige glamourplek. Maar overal in dit prachtige, koele heuvelachtige gebied is de ontvangst aangenaam en zijn de wijnen zeer de moeite waard.  Een verslag in drie delen van een trip naar een uitgesproken wijngebied.

 

 

Marchesi Alfieri, San Martino Alfieri

Soms kom je op plekken en wordt je even stil. Dat overkomt je op het domein van Marchesi Alfiere. Hier ademt alles deftige historie. Da’s niet verwonderlijk, het is al sinds 1616 dé plek van een adellijke familie die door de eeuwen heen van zich liet spreken. Met beroemde architecten, dichters en zelfs presidenten. Maar de allerbelangrijkste zijn de drie dames Marchesi Alfieri: Emanuela, Antonella and Giovanna, drie zussen, nu op respectabele leeftijd. Zij namen het bedrijf van 16 hectares over van hun vader. Wederom dochters in charge, die samen een indrukwekkend portfolio hebben samengesteld van barbera’s, nebbiolo’s en zelfs mousserende en droge wijnen van de pinot noir. Deze variëteit staat al sinds de 19de eeuw op het domein aangeplant, op aanraden van een Franse oenoloog. En even wat anders, er wordt ook wijn gemaakt van de Grignolino. Mario Olivero is de keldermeester, hij adviseert de dames op het oenologisch vlak. De proeverij begint met de 2016 Barbera barrelsamples, die zeer aangenaam zijn.  De wijnen van deze druif zijn hun paradepaardjes. Dat is sowieso hun sterke kant, weer een voorbeeld hoe de juiste druif het op de juiste plek met de juiste know how het allerbeste doet. De pinots vind ik minder overtuigend.

Geproefd:

  1. Sansoero Grignolino 2017 is een frisse lichtvoetige wijn die licht gekoeld een fantastische lunchbegeleider is. Mario vergelijkt hem met een Dolcetto, maar de grignolino heeft meer pit. Een ‘schone’ wijn met mooie fruitexpressie en prettige tannines.
  2. De trots van keldermeester Mario Olivero is de Alfiera 2015, Barbera d’Asti Superiore. Ik snap het, je proeft samengebalde kracht, fruit, tannines en complexiteit. Hij kan nog wel even rijpen op fles. Daar wordt hij alleen maar nog beter van.
  3. Als afsluiter de Marchesi Alfiere Blanc de Noir, Metodo Classico. Beetje strenge bubbel met bescheiden fruitexpressie van kersjes. De mousse kan iets minder uitbundig. Een fijne frisse tegenhanger van het zwaardere spul van dit domein.

Importeur: D.R.Trading

 

Cascina Gilli, Castelnuovo Don Bosco

Aangekomen bij het landgoed Cascina Gilli wil je er eigenlijk niet meer weg.  De 18de eeuwse villa is een plezier voor het oog, vakkundig en smaakvol ingericht door vrouw des huizes. Je kunt er logeren, maar het is alleen voor mensen in het wijnvak. Niet alleen het domein is prachtig, ook het gebied is adembenemend. Gelegen tussen Castelnuovo Don Bosco en Albugnano, strekken glooiende hellingen beplant met wijnstokken van onder andere de malvasia zich uit. Al dertig jaar bewerkt Gianni Vergnano met een trouw team de velden van Bricco di Cornareto in het dorp Castelnuovo Don Bosco, en de nabijgelegen Schierano heuvel in het dorp Passerano Marmorito.

Zoon Paolo Vergnano laat ons de wijnen gemaakt van de druivensoorten freisa, barbera, bonarda en malvasia  proeven. De Barbera’s hebben iets te veel eikenhout ondergaan, de eigenheid van de wijnen is door het laagje houtaroma’s bedekt. Degene die er het meest uitspringen als ‘zeer sprezzatura’ zeer vakkundig maar schijnbaar moeiteloos gemaakt zijn de wijnen van de malvasia en de mousserende freisia. Wat een frisse klasse, helemaal in balans, elegante body en een superlengte.

Geproefd:

  1. Frizzante; half mousserend, een klein bubbeltje waar je mond vrolijk van wordt, zeker als er ook nog een mooie fruitmand aan te pas komt. Typisch freisa met wilde zwarte bes en framboos voor deze Luna di Maggio, Freisa d’Asti DOC.
  2. Barbera d’Asti ‘Le More’ op rvs geeft deze versie uit 2016 een heel eigen en jeugdig karakter met veel zwart fruit en een levendig zuurtje. Ondanks zijn jeugd zijn de tannines zacht. Culinaire allemansvriend.
  3. Malvasia di Castelnuovo Don Bosco van de druif malvasia di Schierano. Licht sprankelende rode wijn met maar 5,5% alcohol. Een geweldige mix van body, elegantie en complexiteit. Koel drinken voor een frisse mond en een helder hoofd achteraf. Heerlijk!

Importeur: Vinisimo

 

Sessanea, Monastero Bormida 

Na een flink aantal haarspeldbochten kom je uit bij Sessanea, een domein waarbij je je afvraagt of er ooit iemand komt. En al zeker niet met een vrachtauto. Maar eenmaal langs de smeedijzeren hekken kom je een beetje thuis. Niet in het minst door de relaxte ontvangst van Franco Ghilardi die hier samen met zijn lief Adelia Vonini al jaren de boel bestierd.

Omringd door de ranken van barbera en de moscatodruif vertelt hij hier over de historie van het gebied. En van alle trouwe klanten die hem weten te vinden, ondanks het feit dat je er echt moeite voor moet doen. Ook heeft hij het over zijn manier om natuurwijnen te maken zonder dat je dat proeft. En het is waar. We proeven een verbazingwekkend frisse Chardonnay, met een heel klein pareltje, helemaal gemaakt volgens de principes van vino naturale. Zo worden alle wijnen gemaakt en ongefilterd gebotteld. We zijn hier in hét gebied van de moscato, maar de echte liefde van Franco is de barberadruif. Dat is zijn kind, en dat is te proeven. Hij maakt er drie, met een totaal verschillend karakter en smaak en allemaal superiori. Dat komt onder andere door de verschillende houtrijping. Ze krijgen allemaal een andere kleur afsluiting ter herkenning. De rijping varieert van 18 tot soms wel 30 maanden, zodat ze na een paar jaar flesrijping die wijn worden waar hij als maker achter kan staan.  Dat was het geval met de 2014. Dat duurde wat langer. En de wijn is eleganter en zachter dan de 2013. Maar nog wel met de Sessanea touch; flinke body met aardse kruidigheid, chocolade en zwart fruit. Het alcoholgehalte is flink, maar is goed geïntegreerd.

 

Geproefd:

  1. Chardonnay Piemonte Sessanea, een geheel afwijkende Chardonnay sprankelt in het glas en verrast de mond. De wijn is gemaakt volgens het ‘natuurwijn’ principe, maar niet als zodanig te herkennen. Chardonnay in een van de meest pure en aangename vormen.
  2. Dangerously drinkable is deze Sessanea Barbera d’Asti Superiore 2013. Hij heeft alles. Naast kruidigheid herken je kardemom en peper, het fruit van wilde zwarte bessen. Maar ook mineraliteit en zuren. Altijd een doosje op voorraad!
  3. We zijn hier in het land van de muskaatdruif. We proeven een Sessanea Moscato d’ Asti 2017 DOCG. Een prachtige afsluiting van de proeverij en een perfect huwelijk van zuur en zoet, totaal in balans met abrikoos, honing en citrus. Volgens Franco is dit de liquide samenvatting van Verdi’s Rigoletto. Daarbij kun je ook alleen maar rustig gaan zitten en het allemaal over je heen laten komen. Dat doen we.

Importeur: Jacob Wines

 

Petri Houweling

Reageer op dit item