Piemonte: Bijzondere wijnen van bijzondere mensen (deel 1) - Perswijn
Nieuws

Piemonte: Bijzondere wijnen van bijzondere mensen (deel 1)

Als voorbereiding op onze Piemonte-proeverij volgend jaar april bracht ik onlangs een bezoek aan een aantal wijnboeren aldaar. Wat opvalt is dat dit echt nog een gebied is waar familie een enorme rol speelt. Ook is het een gebied van diepgewortelde tradities. Zelfs met het wereldwijde succes van de wijnen verandert dit niet. Ik ontmoette de zonen en de dochters van de wijnboeren van toen. Die plukken nu letterlijk de vruchten van het zware werk van hun pionierende ouders in dit gebied. En dat is te zien. Een trip langs hun cantinas is een aaneenschakeling van verrassingen. Ze variëren namelijk van veredelde, rustieke boerenschuur tot glossy-waardige glamourplek. Maar overal in dit prachtige, koele heuvelachtige gebied is de ontvangst aangenaam en zijn de wijnen zeer de moeite waard.  Een verslag in drie delen van een trip naar een uitgesproken wijngebied.

 

Cascina del Monastero – La Morra

De Piemontetrip begint bij Cascina del Monastero. Bij aankomst wacht me een zeer hartelijk welkom door Velda, de vrouw des huizes. Ze leidt onvermoeibaar en op zeer Italiaanse wijze het ‘agriturismo’ op het historische wijnlandgoed, ooit in gebruik als een Benedictijns klooster. Nu genieten internationale toeristen van de wijnen van het domein én Velda’s fenomenale ontbijt. Ze runt dit samen met haar man Giuseppe en zoon Loris. De 26-jarige Loris is nu hoofdverantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van het podere. Een uitgesproken jongeman die het, ondanks de ‘Nebbiolisatie’ van zijn Piemonte aandurft om bijzondere blends te maken van bijvoorbeeld merlot, dolcetto en barbera. De Fratin 2014 was zijn eerste echte eigen wijn en is een goed voorbeeld van hoe mooi zo’n blend is.

Hij is vóór het maken van Piemonte wijnen die redelijk snel op dronk zijn. En hij vindt ook dat als er niet minstens 15% alcohol in een behoorlijke Barolo zit, die niet goed gemaakt is.

Een jongeman met genoeg lef én zin om het niveau waarop zijn Piemonte zit, nog een stukje hoger te trekken. De wijnen van zijn domein komen onder andere van zijn drie hectares nebbiolo op de Bricco Luciani-heuvel, met een zuidoost en zuidwest exposure.  Die doen het geweldig op de klei-en kalksteen bodems op ongeveer 250 meter hoogte. Zeker als deze bodem ook lagen zand bevat waarmee de tannines van deze druif wat getemd worden. Uiteraard staat er hier ook barbera, die samen met de nebbiolo goed is voor de beplanting van 13 van zijn 15 hectares. Het geheim van de kwaliteit, aroma en potentieel komt onder andere van de lange fermentatie van minstens 15 dagen en de malolactische gisting op Frans eiken en opvoeding op Slavonisch eiken.

Geproefd:

  1. Barbera d’Alba Parocco 2011 DOC: sappig met fruit van zwarte kersen en bramen. Verder kruidig en fris met fijne zuren.
  2. Bricco Luciani 2010 DOCG; Een van de toppers van het domein: mooie transparante baksteenrode wijn, iets kruidig; smaak is intens en verfijnd, kersen, bramen, mooie zuren en tannines.
  3. Barolo Bricco Rocca Riserva 2005 DOCG: Chocolade en een beetje tabak, zoethout, pruimen, kruidig met vrij zachte tannines en mooi geïntegreerd hout. Mooi complex.

Importeur VINOVICCIO/ info@vinoviccio.com

 

 

Diego Pressenda, Monforte d’Alba & Agriturismo La Torricella

Agriturismo in de Piemonte is een lucratieve business. Geen wonder als je het landschap en de accommodaties ter plekke ziet. Als je dan ook nog bij een goede wijnboer fantastisch kunt eten, heerlijk slapen of je laten verwennen met de bijproducten van wijnbouw in de geïntegreerde spa, dan is de keus zo gemaakt. Denk aan een fijne scrub met die druivenpitjes.  Dat kan op het wijngoed van Diego Pressenda op La Torricella, een luxueus en modern bedrijf met werkelijk alles tot in de puntjes georganiseerd. Uiteraard proef je tijdens zo’n verblijf de wijnen van het familiebedrijf. Ik ontmoet er zoon Oscar Pressenda, die samen met zijn twee zussen het bedrijf runt. Zijn zus Silvia is de wijnmaker, Oscar doet sales en marketing. Vader Diego houdt nog steeds een vinger in de pap en is het liefst in de wijngaard bezig. Er wordt daar op verschillende plekken dertien hectares met respectievelijk chardonnay, riesling, dolcetto, barbera en uiteraard nebbiolo voor de Barolo’s aangeplant. Omdat de buren niet biologisch willen werken, is het niet mogelijk dat Diego Pressenda biologisch werkt. Maar er wordt gematigd omgesprongen met bestrijdingsmiddelen. Ook om de toekomst van de inmiddels zes kleinkinderen te garanderen. Want als er een ding zeker is, is dat dit bedrijf in de familie blijft. Er wordt een brede range aan wijnen gemaakt. Van een frisse Methodo Classico non dosé, Chardonnay, Riesling tot de klassieke Barbera en Nebbiolo d’Alba. En uiteraard een Barolo DOGC in twee varianten.

Geproefd:                                                                                                                                              

  1. Dolcetto d’Alba Dosso DOC, nog steeds de favoriet van vader Diego. Robijnrood met veel rijp donker fruit, bitters  en heel licht vanille. Fijn glas, ook gekoeld.
  2. Barbera d’Alba Ariota DOC, Ariota is de wind die over de wijngaarden waait, en zorgt voor koel rijp fruit voor een soepele, toch krachtige wijn. Zeer geschikt voor bij de maaltijd want krachtig met rond zwart fruit
  3. Barolo Bricco San Pietro 2014 proeven we bij een typische Piemontese maaltijd; ravioli verdi al ripieno con tartufo nero. Qua structuur, zwaarte en smaak is dit een geweldige combinatie. Mooie rijpe aardse wijn, met delicaat fruit, iets rozen en kers op de achtergrond.

Importeur: Tannico.nl / Maborosi

 

Azienda Agricola Germano Ettore , Serralunga d’Alba

Quote Germano Ettore: “We hebben vele instrumenten en maar één ingrediënt om mooie wijnen mee te maken.”

Net zo indrukwekkend en stevig als de wijnmaker zelf, zijn ook de wijnen van Sergio Ettore. Naast een succesvol man staat vaak een vrouw die hetzelfde resultaat nastreeft. Elena Ettore, voorheen sommelier, spreekt met net zoveel passie over haar wijnen als haar Sergio. Samen bestieren ze hun zeer moderne Azienda Agricola in Serralunga d’Alba. Het proeflokaal is net verbouwd en heeft een enorme glazen wand voor een imposante uitkijk over hun gebied. Binnen proef je samen met Sergio zijn bijzondere Barolo’s en Rieslings, het resultaat van 25 jaar passie en visie. Maar ook van het harde werk van zijn vader die hem alles leerde. Zijn eerste echte grote doorbraak kwam in 1993, geen topjaar. Maar Sergio’s Barolo’s waren prijswinnaars. Aangemoedigd door dit succes begon hij te experimenteren met witte variëteiten en pinot noir voor de mousserende wijn Alta Langa DOCG.  Riesling is favoriet, in zijn visie is Riesling de witte Barolo. De gelijknamige druif is net zo uitgesproken en gevoelig voor het terroir van kalksteen, klei en zand. Een unieke druif. En daar houdt hij van. Zijn Rieslings zijn uiteraard niet te vergelijken met de Duitse variant, maar zijn Hérzu is bijzonder geslaagd. Zeker de jaargang 2009 is een voorbeeld van hoe deze druif ook hier grote wijn kan maken.

Maar hij gaat verder in het variëren van wijnmaken in de Piemonte. Onder andere door het gebruik van amforas, want hij wil minder gebruik maken van het eikenhout.

Volgens hem is hout een instrument en geen ingrediënt. Helaas is niet iedereen deze mening toegedaan in de Piemonte.

Sergio en Elena doen niet altijd precies wat ze willen, maar wat ze kunnen. Met een respectabele serie Barolo’s onderschrijft hij dat wat hij wil, toch heel aardig lukt.

Geproefd:

  1. Langhe DOC Chardonnay. Weer een voorbeeld hoe je zonder hout een prachtig glas Chardonnay kunt maken. Rvs-fermentatie en rijping op de lies geven heerlijke mineraliteit en prettige bitters.
  2. Hérzu Langhe DOC Riesling: ja natuurlijk, wolliger en warmer dan een Riesling uit de Mosel. Maar nog steeds een typisch voorbeeld van Riesling op niveau qua verfijning, zuren en intensiteit.
  3. Barolo DOCG Cerretta en Barolo DOCG Lazzarito Riserva: De Cerretta smaakt mannelijker, stoerder of heeft gewoon meer power dan de Lazzarito. Het verschil zit ‘m in twee weken langere maceratie op de schil. En de rijping op twee verschillende maten hout. Voor de elegantere Cerretta twee jaar rijping op 700 liter vaten. De Lazzarito kreeg 3 jaar de tijd om te rijpen op 2000 liter vaten. Het is wel duidelijk familie van betere komaf, ik proef een natuurlijke kruidigheid, zwarte kersen en pruimen, wat zoethout en een flinke lengte.

Te koop bij Vinissimo.nl/pastaevino.nl/ tannico.nl

Petri Houweling

Reageer op dit item