Reportages & Reizen

Château Rives-Blanques

Tijdens een proeverij van mousserende wijnen in de Limoux viel er tussen de vertegenwoordigde producenten één man op. Door zijn lengte, stukken langer dan de gemiddelde Fransman, zijn relaxte uitstraling en uiteraard door zijn wijnen.

Wijngaard Tres Pechs met 2.7 ha chardonnay

Nederlandse wijnboer in Limoux

Daar staat Jan Panman, een Nederlander die zich sinds 2001 als wijnboer vestigde in de Limoux. De wereldreiziger sinds 1972, is nu zeer thuis tussen de Fransen die hem zeer waarderen als collega vigneron. Tijdens het expatverblijf in Chili ontstond de wens om in Europa wijn te willen maken na een heel leven als betere wijnconsument.  De zoektocht naar een geschikte locatie leidde hem na lang zoeken terug naar Europa, in de Languedoc. Hier voelde hij een vrijheid die in de rest van Frankrijk minder voor de hand ligt. Om precies te zijn in Limoux: een uitzonderlijk wijngebied met de meeste biologische wijngaarden van Frankrijk. En meteen ook hét gebied voor mousserende wijnen in de Languedoc. Daar stond Château Rives-Blanques te koop. Een domein op 350 meter hoogte met 20 hectare aan wijngaard, omgeven door bossen in de uitlopers van de Pyreneeën. Hij maakte er samen met zijn vrouw Caryl een groot succes van.

 

Jan, Caryl Panman en Jan-Ailbe. (Foto: Aspheries)

Oude en nieuwe generatie

Dit succes is zeker te danken aan de 17 jaar lange en nauwe samenwerking met de oud-eigenaar. Die moest wegens privé-redenen het bedrijf verkopen, maar bleef aan boord voor raad en daad. Tegenwoordig staat Jans zoon Jan Ailbe aan het roer, een hele opluchting voor Jan. Want er worden bijzonder mooie mousserende en stille witte wijnen gemaakt, met een inmiddels uitstekende reputatie in binnen- en buitenland. Dit moet in veilige handen doorgezet worden, want” Wij zeiden altijd dat wij de mooiste wijngaard van de wereld hadden. Nu stellen wij dat de mooiste wijngaard van de wereld zichzelf bezit. Wij hebben haar slechts onder onze hoede en doen dat op respectvolle manier”, aldus Jan.

 

Wijnen Château Rives-Blanques

100% Mauzac

Jan zou geen echte Hollander zijn als hij niet eigenzinnig te werk zou gaan. Werden er in het gebied al op grote schaal monocépages gemaakt van 100% chardonnay, dit was niet het geval met de chenin en de mauzac. Jan deed het en met groot succes.  Volgens Sylvie Lacube, zelf werkzaam op Domaine J. Laurens, een van de mooiste domaines uit de Limoux, is Jan een trendsetter, zowel qua wijnen als collegiaal gedrag. Zijn Franse collega’s die hem eerst totaal niet zaten zitten, kijken nu heel goed hoe hij het doet. Begrijpelijk als je bedenkt dat Jans wijnen geschonken worden in de businessclass van KLM.

 

Geproefd

Van de mauzac druif, al 600 jaar aanwezig als dé druif van Limoux:

Blanquette de Limoux; fris en loepzuiver, een fijne terrasbubbel voor zomerse dagen. Heerlijk als aperitief. De stille mauzac, de Occitania genaamd, is ook hoog in de lucht bij de KLM te bestellen. Hij heeft een zacht, boterig mondgevoel, wit fruit als abrikoos en perzik en frisse zuren. Een elegant glas, gastronomisch zeer goed inzetbaar.

Gemaakt van 100% chenin blanc is de Dédicace. Volle, complexe witte wijn met aroma’s van tropisch fruit en een mooi zacht zuurtje. Krachtig genoeg om aan tafel te combineren met licht wit vlees. Werelddruif chardonnay mag uiteraard niet ontbreken in het assortiment: de monocépage wijn Odysée doet het fantastisch bij alle eetbare zaken uit het water mits klaargemaakt op een barbecue. Prettig glas met stevige body, maar ook met frisheid, iets tropisch en een behoorlijke lengte. Het betaalbare broertje van een Bourgogne op hoog niveau.

 

Te koop

De wijnen van Rives-Blanques zijn o.a te koop bij Wijnimport J.Bart, Wijnhandel Léon Colaris en Pasteuning Wines.

 

Petri Houweling

Reageer op dit item