Wijn van de toekomst - Perswijn
Reportages & Reizen

Wijn van de toekomst

In Carcassonne is afgelopen april een grote groep internationale wijnpers bij elkaar gekomen voor een wel heel bijzondere proeverij: wijnen van totaal nieuwe druivenrassen.

Carcassonne

Daar is iedereen wel benieuwd naar. De presentatie is in handen van Jean Louis Escudier, directeur de l’Unité expérimentale de Pech Rouge – INRA Montpellier.

Dit technologische platform heeft zich de afgelopen tien jaar als partner van het INRA bezig gehouden met de toekomst van wijn. Maar dan wijn die goed is voor mens én milieu.

Wereldwijde veranderingen

Iedereen is zich er van bewust dat op wereldwijd niveau het klimaat in een rap tempo aan het veranderen is. En alhoewel de Fransen op veel vlakken wars zijn van veranderingen, zijn ze  zich wel zeer bewust van het belang van een van hun grootste sectoren: de wijnbouw. De oogstdata blijven maar naar voren schuiven en er worden nog steeds (te) veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Tijd voor actie dus.

Sinds 1972

Een man die al heel lang met deze actie bezig is, is Alain Bouquet van het INRA (Frans Nationaal Instituut voor Agricultureel Onderzoek) Hij werkt al sinds 1972 aan een kruising van de Vitis Vinifera met andere rassen. Het beoogde resultaat was in eerste instantie om druivenrassen te creëren die resistent zijn tegen uit Amerika overgekomen ziektes zoals (valse) meeldauw.  De bestrijding van deze ziektes vraagt vandaag de dag nog steeds om een arsenaal aan bestrijdingsmiddelen. Daar wil iedereen vanaf.  Een ander doel is druivenrassen creëren, die bestand zijn tegen hogere temperaturen en tegelijkertijd minder suikers ontwikkelen. Maar dan wel op het huidige niveau van kwaliteitswijnen.

Quote Alain Bouquet: “het doel is om druivenrassen te creëren die resistent zijn tegen ziektes, en niet tegen wijnboeren”

Nieuwe druivenrassen

Na jarenlange studies en experimenten is het inderdaad gelukt druivenrassen met schimmelresistentie kenmerken te ontwikkelen. Tegelijkertijd hebben deze druivenrassen alle Vitis Vinifera karakteristieken die voor kwaliteitswijnen essentieel zijn. Het druivenras dat hiervoor werd gebruikt is afkomstig uit Noord-Amerika: de muscadina rotundifolia. Deze werd gekruist met ons wel bekende druivenrassen zoals grenache, chasan, merlot en cabernet sauvingnon.

Nu, na de zevende en achtste generatie met ongeveer 1.500 kruisingen, 39.000 bevruchtingen en het planten van 750.000 met ziekten geïnfecteerde zaailingen, werden er 46.000 planten geselecteerd met genoeg resistentie.

Deze werden uitgezet in uiteenlopende terroirs. Hiervan werden ongeveer 6.300 wijnen gemaakt en gekeurd. Het resultaat is dat er 15 rassen verder zijn uitgeprobeerd waarvan er tien zijn toegelaten in één of meer landen als zijnde voldoende kwalitatief binnen de geldende wetgeving.

Les variétés Bouquet

Nu laat men de wijnen, gemaakt van deze nieuwe druivenrassen, proeven aan de internationale pers. Dit gebeurt in de Languedoc omdat de laatste 10 jaar het CIVL, de overkoepelende organisatie voor de AOC’s aldaar, en IGP Sud de France partners zijn in dit onderzoek naar wijnen van de toekomst.

De geproefde wijnen hebben nog geen naam, alleen nummers die refereren aan de gebruikte druivenrassen. Ze worden pas in 2020 officieel gedoopt . Nu staan ze nog te boek als ’les variétés Bouquet’ die, naar Alain Bouquets eigen zeggen, genetisch en morfologisch het meest verwant zijn aan de Vitis Vinifera.

Gamay vs Reclia

Geproefd

We proeven monocepage wijnen die een basale opvoeding kregen, dus zonder enige houtrijping. Het resultaat is zo gek nog niet. Het is net een ‘gewone’ proeverij met mooie en minder mooie wijnen ertussen. Geen rare smaken en geen foxy tonen die zo kenmerkend zijn voor de wijnen van puur Amerikaanse druivenrassen. Opvallend is dat er bij de witte wijnen veel muskaatsmaken voorbijkomen en dat de wijnen met grenache en marselan als een van de ‘ouders’ het heel goed doen. Verder hebben veel van de geproefde wijnen alcoholpercentages die een stuk lager liggen dan de gebruikelijke 14 procent.  Dat is een heel goede ontwikkeling, zeker hier in de Languedoc. Als ik het thema van deze proeverij niet zou hebben geweten, zou ik niet in de gaten hebben dat we hier wijnen proeven van experimentele druivenrassen.

Experimentele wijnen zonder naam

Andere wijnen

De mens is altijd op zoek naar verbeteringen, maar houdt ook graag vast aan beproefde successen, zoals de smaak van bepaalde wijnen. Denk aan de unieke en veel gekopieerde blend van de wijnen uit Bordeaux. Het vraagt dus een open houding om deze wijnen te waarderen. We hebben geen keus, de wereld verandert en wij moeten mee. Maar dankzij het harde werk van pioniers als Alain Bouquet en Jean-Louis Escudier,  kunnen we ook in de komende eeuw blijven genieten van een mooi glas.

Lees meer van Jean Louis Escudier, co-auteur van ‘De l’œnologie à la viticulture’

Bronvermelding: http://www.inra.fr/Grand-public/Alimentation-et-sante/Tous-les-magazines/Jean-Louis-Escudier-ingenieur-Unite-experimentale-de-Pech-Rouge

Petri Houweling

 

Uitgever: Quae te koop bij Bol.com, ISBN nr: 9782759226580

Reageer op dit item