Word standhouder op PERSWIJN Jour du Rhône - Perswijn
Nieuws

Word standhouder op PERSWIJN Jour du Rhône

Maandag 12 november 2018 organiseert PERSWIJN een overzichtsproeverij (alleen voor professionals) van wijnen uit Noord- en Zuid-Rhône, het oudste wijngebied van Frankrijk. We nodigen u als importeur van harte uit hieraan deel te nemen met uw wijnen.

De Rhône is het op een na grootste wijngebied van Frankrijk qua appellations. En een gebied met vele gezichten. Rhône, zich uitstrekkend van Vienne bij Lyon tot aan de Middellandse Zee, heeft alles wat de wijnliefhebber zoekt. Het noordelijke deel, met zijn semi-continentale klimaat, is het royaume van syrah, die er wijnen geeft die tot de beste ter wereld behoren, zoals rode Hermitage en Côte-Rôtie. Viognier excelleert op het graniet van Condrieu. En onderschat ook de witte wijnen van marsanne en roussanne uit Saint-Joseph, Saint-Péray, Crozes-Hermitage en natuurlijk Hermitage niet. Ze zijn groots. Het zuidelijke deel, le Rhône méridional, is heel anders. Hier wordt de vallei van de machtige Rhône steeds breder. En het klimaat mediterraan, hetgeen duidelijk wordt door lavendel, olijfbomen en de kruidige struikvegetatie garrigue. Grenache noir is er de dominante druif, die gulle, warme wijnen geeft met rijp fruit, mediterrane kruidigheid en tonen van zoethout. Maar zuidelijke Rhône is meestal een blend, waarin ook syrah, mourvèdre, cinsault en andere echt mediterrane variëteiten een belangrijke rol spelen. Witte wijnen worden gemaakt van clairette, grenache blanc en bourboulenc maar o.a. ook viognier, roussanne en marsanne. De beste zijn rijk maar fris, en heel complex. En dan vergeten we nog de uitstekende rosé die de Rhône produceert, zoals die van de flanken van de Mont Ventoux of het dal van Lubéron. Of de zoete wijnen als Muscat de Beaumes de Venise en zeldzame Vin de Paille. Met al deze verscheidenheid is de Rhône een voorbeeldig wijngebied, dat wereldwijd inspiratie biedt aan wijnboeren om zijn druiven en wijnstijlen.

De locatie van deze wijnproeverij is de Ambassade van Frankrijk in Den Haag. Bekijk hier up-to-date pagina over de proeverij met de lijst met deelnemende wijnhuizen.

Wilt u standhouder worden?

Schrijf u zo snel mogelijk in. Neem voor meer informatie contact op met Petri Houweling, tel: +31(0)6-54653803 /mail: petri@perswijn.nl

Foto: Alain Jaume & Fils

2 Reacties

Reageer op dit item