Orange wijn op Vini Bio - Perswijn
Reportages & Reizen

Orange wijn op Vini Bio

Orange wijn, amberwijn, het is maar net hoe je het wilt noemen. Het is in ieder geval iets heel anders. We proeven een serie wijnen tijdens Vini Bio te Amsterdam, geselecteerd door wijnschrijver Simon Woolf. Volgens hemzelf ‘totally obsessed’ door het oranje spul.

Marmelade wijn

Witte wijn, gevinifieerd als een rode. Met een korte (tien dagen) of lange rijping (een heel jaar) op de schillen en pitten. Dit geeft de wijn een stevige bite, strakke zuren en aanwezige tannines. Vooral gemaakt van wat minder voorkomende druivensoorten zoals malvasia, roter-en gelber traminer, vitovska, trebbiano en rebula en xarel-lo. Het is soms niet alleen de kleur die oranje aandoet. Deze wijnen variëren van een heldere lichtvoetige en sprankelende sapjes tot troebele, intens geconcentreerde en dikke marmelade-achtige wijnen. Ze komen tot hun recht door de combinatie van goed karaferen en een stevige maaltijd.

Bianco van Vino del Poggio
Bianco van Vino del Poggio (Foto: L’ Eretico Enoico)

Intensieve proefervaring

Toch een intensieve ervaring zo’n proefrondje oranje. De wijnen moeten een dag openstaan voordat ze hun klasse tonen en zijn zeker niet allemaal even toegankelijk. De kennismaking met de Campedillo van Croci zet de toon van de proeverij. Scherp, oxidatief, lijmtonen en een flinke dosis tannine in combinatie met heftig zuur. Deze fles wijn is net geopend, dat is te proeven. Later komt hij los, en proeven we grapefruit en lychee. Gsellmann’s traminer maakt veel goed met zijn intense smaken van gekonfijte fruit en floraliteit. Wat een lengte en ontwikkeling in het glas. Ook deze wijn heeft duidelijk behoefte aan wat tijd om los te komen. Rebula met zijn dikke schil is een geschikte druif om gevinifieerd te worden als orange wine. Ook stevige tannines, iets sherry-achtigs maar wel complex en zeer interessant. Dit is een ontdekkingsreis in het glas. Van hetzelfde kaliber is de Bianco van Vino del Poggio, Italie. Een geweldige wijn, maar wel een die een maaltijd met dezelfde smaakintensiteit nodig heeft om écht gewaardeerd te kunnen worden. Maar uitzonderingen moeten er zijn. In dit geval was dit de Sivi Pinot uit de Vipava valley, Slovenië. Niet in de selectie van Simon, maar wel gemaakt volgens hetzelfde ‘oranje’ principe. Het resultaat is een fluweelzachte wijn met mooi gesmolten hout en een heerlijke romigheid. Ook een amberwijn, ook biologisch maar een perfect voorbeeld van hoe dit soort wijnen ook voor de reguliere consument toegankelijk kunnen zijn. (Importeur Pierre Ache)

Wijnhuis Dassemus
De tanks van wijnhuis Dassemus (Foto: Zomerschool Oosterhout)

Premature wijn

Als laatste een wel heel bijzondere. Een tanksample van wijngaard Dassemus uit Chaam. Gemaakt door Simon Woolf en importeur Daxivin zelf. Van de souvignier gris druif, populair in Nederland voor zijn goeie resistentie tegen meeldauw. Hiervoor moet je echt je best doen, dit is nog zo prematuur. We proeven allesbehalve wat je in een ‘normale’ wijn tegen zou kunnen komen. Over een jaartje proef ik hem graag weer. Bij de stand van de importeur, is het een groot genot om de biologisch gemaakte klassiekers uit Frankrijk te proeven. Uiteindelijk zijn dit toch de wijnen waar ik wel een doosje van wil hebben.

Petri Houweling

Importeurs: Vinum Naturale, The Wine Spot, Orange Wine Club, Pierre Ache en Daxivin.

Foto: Salons Vini Bio

Reageer op dit item