Biologische Champagne op Vini Bio: Geen doorsnee Champanois - Perswijn
Paard in wijngaard van Jerome Lefevre in de Champagne
NieuwsReportages & Reizen

Biologische Champagne op Vini Bio: Geen doorsnee Champanois

Niet bepaalt het doorsnee type Champanois; Jérôme Lefèvre, een biologische wijnboer uit de Champagne. Niet vanwege zijn looks; type stoer en voormalig punker, en niet vanwege zijn wijnen. Die zijn namelijk biologisch, officieel sinds 2009, en dat is in de Champagne niet voor de hand liggend. Vanwege het koele en natte klimaat is het een uitdaging om gezond fruit te telen zonder het gebruik van insecticiden en andere chemische producten. En niet alleen dat, Jérôme gaat een stap verder. Alleen het paard komt de wijngaard in om te ploegen, en ouderwetse vinificatiemethodes zijn weer ingevoerd. Zijn motto: ik kan alleen werken met wat de natuur mij geeft, dus kan ik maar beter goed voor mijn natuur zorgen.

Jérôme Lefèvre
Champanois Jérôme Lefèvre

Histoire de famille

Éliane Delalot, de naam van zijn Champagnes, is de meisjesnaam van Jérôme’s moeder. Een dame met een hippie lifestyle die haar wijngaarden met net zoveel zorg als haar privétuin verzorgde. Nog steeds is de wijngaard niet enorm, maar op zijn 1,07 hectares staan die druiven die het materiaal zijn voor hun micro-cuvées; unieke en gelimiteerde blends met voornamelijk pinot meunier en pinot noir. Er worden slechts tussen de 400 en 2000 flessen geproduceerd. Het zijn allemaal terroir champagnes met een lage dosage. De cuvees ; Pléiades, the Millésime en Les Illuminations. Overeenkomst in de mond: Een fijne mousse, strakdroog, mineraal, elegant en sappig.

Champagnes van Jérôme Lefèvre
Champagnes van Jérôme Lefèvre

Veelzijdig gastronomisch begeleider

Wat je ook eet, Champagne is er altijd lekker bij. Het is een zeer veelzijdige gastronomische begeleider. Bij restaurant Arles proeven we alles nog even na. De levendige en expressieve Champagnes variërend van de Pléiades blanc de noir (4 gr restsuiker) tot de brut nature en millesime 2013 vormen een goede balans met vette ingrediënten als makreel en buikspek. Maar de uitsmijter is Les Dionysiaques brut (11 gr) die een volmaakt gelukkig mondgevoel geeft bij een dessert van bloedsinaasappel, gember, citroengras en meringue.
Op naar een nieuwe generatie Champanois!

Petri Houweling

Importeur: Le Vineur

Reageer op dit item