Nieuws



Cristal schittert, als een gewone sterveling

Cristal schittert, als een gewone sterveling

11-01-2007

We hebben wel eens de neiging bepaalde wijnen op een voetstuk te zetten. In ons hart weten we wel dat grote namen te duur zijn, en dat er flink wat marketing achter zit, maar in de praktijk staan bepaalde wijnen gemakkelijk op een voetstuk –al is het maar door hun prijs.Roederer Cristal is één van die wijnen, bijna mytisch door zijn hoge prijs en beperkte beschikbaarheid. Als de hiphopscène meldt dat er ruzie is met Cristal en dat deze wijn in de ban wordt gedaan,

Rooien Franse wiijngaarden schiet niet op

Rooien Franse wiijngaarden schiet niet op

08-01-2007

In een poging de overproductie van wijn te beperken is sinds 2005 een programma opgestart om wijngaarden te rooien, ondersteund door de Europese Unie, die speciaal voor dit doel rooipremies beschikbaar heeft gesteld. In gebieden waar de crisis in de wijn het ernstigst is, zoals in de Languedoc-Roussillon en de Bordeaux, hebben de interprofessions, de overkoepelende organisaties van wijnboeren, de premies verhoogd, om de boeren extra te stimuleren hun wijngaarden te rooien. Met spanning worden nu de cijfers over 2006 afgewacht,

Party in stijl: Yquem op nebuchadnezar

Party in stijl: Yquem op nebuchadnezar

08-01-2007

Château d'Yquem ziet het groot wat betreft de jaargang 2005. Het zal die wijn voor het eerst in zijn geschiedenis uitbrengen op nebuchadnezar, een fles met een inhoud van 15 liter. Zowel in het Verenigd Koninkrijk als in de Verenigde Staten zijn er 50 van aangeboden in voorverkoop.  Prijs: omgerekend 12.850 euro per fles. Het château houdt er zelf 20 voor wat zeer fraai omschreven wordt als 'toekomstig gebruik'. Kopers van dit lekkers moeten trouwens nog wel even geduld hebben, want Yquem 2005 zal pas in 2009 gebotteld worden.

Antwoorden kerstquiz

Antwoorden kerstquiz

04-01-2007

Voor alle deelnemers aan de kerstprijsvraag van PersWijn volgen hieronder de vragen met de antwoorden. In de komende PersWijn staan de prijswinnaars, u kunt met onderstaande vragen en antwoorden zelf alvast inventariseren hoeveel goede- en foute antwoorden u had.

Cazes nu ook in Châteauneuf

Cazes nu ook in Châteauneuf

04-01-2007

Het aantal bezittingen van de Cazes-groep is uitgebreid met Domaine des Sénéchaux in Châteauneuf-du-Pape. Tot de  portfolio behoorden al de châteaux Lynch-Bages en Les Ormes de Pez in respectievelijk Pauillac en Saint-Estèphe, L'Ostal Cazes in de Languedoc, alsmede de joint ventures Xisto in Portugal en Tapanappa in Australië. De Cazes-groep staat sinds kort onder leiding van Jean-Charles Cazes, zoon van grondlegger Jean-Michel. Domaine des Sénéchaux was sinds 1993 eigendom geweest van de familie Roux.

Arnaud Mortet gaat domaine Mortet leiden

Arnaud Mortet gaat domaine Mortet leiden

12-12-2006

Arnaud Mortet (24) heeft de technische leiding gekregen van Domaine Denis Mortet in Gevrey-Chambertin. Hij treedt daarmee in de voetsporen van zijn vader, die in januari 2006 uit het leven stapte. Het domaine geldt met een waardering van *** in de gids Le Classement 2007 als een van de allerbeste in de Côte Nuits. Het beschikt over 11.5 hectare wijngaarden, hoofdzakelijk in Gevrey-Chambertin (o.a. Les Champeaux en Lavaut-Saint-Jacques), alsmede in Chambolle-Musigny (Aux Beaux Bruns) en Fixin. Na de dood van Denis Mortet had oenologe Claire Forestier gezorgd voor de continuering van het bedrijf.

Ongefilterd: Nederland eet mee

Ongefilterd: Nederland eet mee

04-12-2006

Er was eens, niet zo heel lang geleden, een tijd dat het met de gastronomie in Nederland droevig gesteld was. Een keer per jaar bij een Van der Valk uit eten gaan, dat was het wel zo'n beetje. Daar kreeg je dan gelukkig wel veel. Appelmoes, witlof, spinazie, boontjes, gebakken aardappeltjes enz. enz. En ook uiterst gewaagde bereidingen als tong Picasso of boeuf Stroganoff. Dat was wat! Lekkere Graves Supérieures erbij, en het feeest was compleet.

Giscours onderscheiden voor wijntoerisme op niveau

Giscours onderscheiden voor wijntoerisme op niveau

01-12-2006

Het 'Nederlandse' Château Giscours in Margaux heeft voor Bordeaux de Grand Prix International Best Of Wine Tourism 2007 gewonnen. Het kreeg die onderscheiding bij de recente bijeenkomt van de associatie Wine Captals of the World in het Argentjnse Mendoza. De leden van deze associatie, die zich inzet voor de bevordering van wijntoerisme, zijn: Melbourne, Bordeaux, San Francisco - Napa Valley, Porto, Kaapstad, Bilbao - Rioja, Florence en Mendoza.

Groei biologische wijnbouw Frankrijk

Groei biologische wijnbouw Frankrijk

01-12-2006

Frankrijk telt momenteel ruim 1500 wijnbedrijven die hun wijngaard gecertificeerd biologisch beheren, dan wel bezig zijn op biologische teelt over te schakelen. Eind 2005 stond de teller officieel op 1534, 3% meer dan in 2004. Inmiddels zullen het er dus wel weer wat meer zijn. Deze biologische producenten vormden 1,4% van het totale aantal producenten. Samen waren ze goed voor een aanplant van 18.133 hectare wijngaard. Dat komt neer 2,06% van de totale Franse aanplant en 10% meer dan in 2004.

Vin de France

Vin de France

29-11-2006

De Conseil National de la Viticulture de France - de Staten Generaal van de Franse wijnbouw - die 23 november j.l. op initiatief van de Franse minister van landbouw gehouden is, heeft de wenselijkheid uitgesproken van een 'Vin de France'. Dit liefst snel in te voeren type wijn zou een nieuwe categorie Vin de Pays moeten worden die beter tegemoet komt aan de vermeende wensen van consumenten. Simpel, zonder moeilijke namen, enkel 'Frans'.

Prince Charles ontwerpt voor Mouton

Prince Charles ontwerpt voor Mouton

29-11-2006

Niemand minder dan Prince Charles verantwoordelijk is voor het etiket van Mouton-Rothschild 2004. De schilderende prins treedt hiermee toe tot en select gezelschap van toonaangevende kunstenaars, onder wie Braque, Picasso, Miró, Chagall, Karel Appel, Henry Moore, Andy Warhol, Francis Bacon en Balthus.Hij is gespecialiseerd in aquarellen. Voor het Moutonetiket is door Barones Philippine de Rothschild persoonlijk een afbeelding van pijnbomen bij Cap d'Antibes aan de Côte d'Azur uitgekozen.

Moueix breidt imperium uit

Moueix breidt imperium uit

26-11-2006

Jean Pierre Moueix, producent van befaamde wijnen als Pétrus en Trotanoy in Pomerol, breidt zijn imperium op de rechteroever van de Bordeauxstreek verder uit. Behalve producent en eigenaar van beroemde châteaux is Moueix ook handelshuis, en daarin een van de grote namen in de Bordeaux. Afgelopen week kreeg deze status nog meer allure, met het verwerven van een minderheidsaandeel in Château Belair, Premier Grand Cru Classé in Saint-Émilion. Belair is eigendom van Pascal Delbeck, de veelbesproken oud-wijnmaker van Château Ausone,

Nieuwe classificatie Saint-Emilion

Nieuwe classificatie Saint-Emilion

24-11-2006

2 premiers grands crus classes “a”:château ausonechâteau cheval-blanc 13 premiers grands crus classes “b” (alfabetische volgorde)château angeluschâteau beau-sejour-becotchâteau beausejour (duffau-lagarosse)château belair

Wijnliefhebber niet meer het stiefkind

Wijnliefhebber niet meer het stiefkind

21-11-2006

De nieuwe restaurantgids ‘Grootspraak’, uitgegeven door Perswijn, vraagt meer aandacht voor wijn in het restaurant. Wijn levert de restaurateur veel geld op, met wijnen die wel tot zes, zeven keer ‘over de kop’ gaan. Tegelijk is de wijn voor veel wijnliefhebbers in het restaurant een bron van ergernis. Maar gelukkig zijn er ook restaurants die het fantastisch doen. Grootspraak wijst de weg naar de beste (wijn)restaurants.

Winnaar beste Champagne Brut

Winnaar beste Champagne Brut

20-11-2006

Geen Champagne aan Zee zonder een uitverkiezing van een ‘beste Champagne Brut’. Net als bij de wedstrijden voor klassiek Europa werden de winnaars door het Perswijnpanel gekozen de uit de finalewijnen, die bekend werden gemaakt in nr. 7 van Perswijn. Het tiental wijnen op tafel werd door het panel van een zeer hoogwaardige kwaliteit bevonden. De concurrentie was dan ook zwaar, met gerenommeerde Champagnes als Pol Roger, Roederer, Laurent-Perrier en veel andere grote namen.

Ongefilterd: waarom Bordeaux uiteindelijk altijd wint

Ongefilterd: waarom Bordeaux uiteindelijk altijd wint

22-10-2006

Bordeaux is en blijft een merkwaardig geval in wijnland. Het is een beetje als met religie. Je probeert je er tegen te verzetten en er van los te komen, maar het lukt niet. Bordeaux blijkt uiteindelijk toch boven alle twijfel verheven! De meeste wijnliefhebbers van middelbare leeftijd zijn ooit met Bordeaux begonnen. Als serieuze wijn, wel te verstaan. Bourgogne deugde immers niet en ook de rest was bij voorbaat al tweederangs. En dat is dan nog mild uitgedrukt.

Winnaar \'beste Merlot\' tot € 10,-

Winnaar 'beste Merlot' tot € 10,-

22-10-2006

Op zondag 22 oktober was het tijd om de winnaars bekend te maken van de wedstrijden rond de beste Merlot en Chardonnay van het oude continent. Het Perswijnpanel koos de winnaars uit de finalewijnen, die bekend werden gemaakt in nr. 6 van Perswijn. Alle kritiek op de Franse wijnen ten spijt was Frankrijk in beide finales zwaar oververtegenwoordigd. Op die manier leek het een beetje op een wedstrijd tussen de klassieke appellations van deze druiven en de nieuwe wijnen uit de Languedoc.

Oogstverslag Mosel-Saar-Ruwer

Oogstverslag Mosel-Saar-Ruwer

18-10-2006

2006: goede kwaliteit op basis van strenge selectieNa alle lof en euforie over de uitmuntende jaargang 2005 wordt het doorzettingsvermogen van de Duitse wijnboeren dit jaar flink op de proef gesteld. De natuur blijkt heer en meester. Een exceptioneel droge en warme maand juli werd gevolgd door uitzonderlijk veel neerslag in augustus. In september resulteerde dit in vroegrijpe (riesling) druiven die in een vroeg stadium van de rijping werden getroffen door edele rotting (edelfäule).

Wijncolumn Ies Stoel

Wijncolumn Ies Stoel

18-10-2006

Wijnen serverenEen goede serveertemperatuur is van groot belang om wijnen tot hun recht te laten komen. Verkeerde temperaturen kunnen de smaaksensatie van gerenommeerde wijnen groot onrecht aandoen en omgekeerd kunnen de tekorten van slechte wijnen door overmatig koelen worden gemaskeerd.

Overzichtsproeverij Imperial en PIW

Overzichtsproeverij Imperial en PIW

17-10-2006

Overzichtsproeverij Imperial en Partners in WijnDe importeurs Imperial Wijnkoperij en Partners in Wijn hielden op maandag 16 oktober een gezamelijke overzichtsproeverij in de Hoefslag in Bosch en Duin. Imperial, geleid door Regina Meij, is gespecialiseerd in wijnen uit Oostenrijk en Duitsland. Partners in Wijn, het bedrijf van vader en zoon André en Olaf Kerstens, werkt veel met wijnen uit Frankrijk van het Iberisch schiereiland. Beide importeurs beleveren de betere horeca en zelfstandige wijnhandels.

Dirler, Riesling Bollenberg 2005

Dirler, Riesling Bollenberg 2005

16-10-2006

Riesling uit de Elzas roept nog wel eens wat gemengde gevoelens op. Hét land voor Riesling is natuurlijk Duitsland. De Elzas heeft iets onmiskenbaar Duits, maar toch spelen veel andere druiven, zoals pinot blanc, pinot gris en muscat hier een hoofdrol. Bovendien kan een Riesling hier nog wel eens een tikje zwaar uitvallen, door het wat warmere klimaat van de streek. Maar generaliseren is niet goed, en er zijn in de Elzas ook voortreffelijke Rieslings te vinden.

  • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner
  • Banner Kwast tm 1 juni 2017
  • WINO - doorlopend
  • Riedel - doorlopend
  • Okhuysen webwinkel - doorlopend?