Reportages & ReizenHet wilde noorden van Zuid-Afrika: Wellington, Piekenierskloof en Skurfberg

Het wilde noorden van Zuid-Afrika: Wellington, Piekenierskloof en Skurfberg

30-03-2017

Constantia, Stellenbosch en Franschhoek zijn prachtig en staan symbool voor de Kaapse wijnbouw. Maar de Cape Winelands hebben ook een ruigere, minder toeristische kant. Daarvoor moet je noordwaarts, naar de oudere wijngaarden in wards en buitengebieden als Wellington, Piekenierskloof en het magische Skurfberg. De beloning: een aantal van de beste en origineelste Zuid-Afrikaanse wijnen.

Prowein: ondergedompeld in drie dwaze wereldse wijndagen

Prowein: ondergedompeld in drie dwaze wereldse wijndagen

25-03-2017

Vanuit de hele wereld stromen wijnmakers en andere wijnprofessionals naar die ene stad in Duitsland, Düsseldorf. Het is de grootste beurs denkbaar in Europa, ongeveer de oppervlakte van tien keer de hallen van de Rai in Amsterdam. Het lijkt net op de drie dwazen dagen van de Bijenkorf, mensen die dringen om naar binnen te komen en als bijen rond zoemen in de korf. Een soortgelijk gevoel bekruipt me in dit massale wijngebeuren. 

Les coups de coeur van Les Vignes Buissonnières en Pic Saint Loup

Les coups de coeur van Les Vignes Buissonnières en Pic Saint Loup

14-03-2017

Er bestaat geen mooie Nederlandse vertaling voor, maar ‘les coups de cœur' zijn van die zaken die je even doen opleven, en je doen stilstaan bij het mooie van het leven. Je ziet het, je proeft het en je bent even verliefd.

Eten aan de Mosel

Eten aan de Mosel

27-10-2016

Zoals te lezen valt in Perswijn 7, gaat het niet alleen met de wijnen van de Mosel de goede kant op, ook op culinair gebied heeft het gebied steeds meer te beleven voor wie de lat wat hoger wenst te leggen. Toegegeven, je komt nog steeds wel erg vaak dezelfde gerechten tegen – carpaccio, Sint Jakobsschelpen, forel, snoekbaars, eendenlever, steak, reerug, pasta etc. –, maar gelukkig weten steeds meer chefs daar dan wel een eigen draai aan te geven. Kortom, een goede reden om eens wat betere eetgelegenheden op een rijtje te zetten. 

Vicente Gandia onder de vleugels van Oud Reuchlin & Boelen

Vicente Gandia onder de vleugels van Oud Reuchlin & Boelen

01-04-2016

Sinds het vertrek van het wijnhuis Miguel Torres bij importeur Oud Reuchlin & Boelen zocht laatstgenoemde naar een nieuw huis met minstens dezelfde slagkracht. Met het Spaanse wijnhuis Vicente Gandia heeft men dit gevonden, en daar zijn ze heel blij mee.

Top tien Portugese wijnen van Essência do Vinho

Top tien Portugese wijnen van Essência do Vinho

04-03-2016

Van donderdag 25 februari tot en met zondag 28 februari j.l. vond in het prachtige Palácio da Bolsa in het oude, behoorlijk vervallen maar zeer zeker sfeervolle centrum van Porto (Portugal) voor de dertiende maal Essência do Vinho Porto plaats. Dit is een drukbezocht wijnevenement, waar vele van de gevestigde Portugese topproducenten aan deelnemen.

Omaggio a Wiep - 40 anni di Brand Wijnimport

Omaggio a Wiep - 40 anni di Brand Wijnimport

01-02-2016

Op een zelfs naar Nederlandse begrippen bijzonder sombere januarizondag vierde Brand Wijnimport in Leiden zijn 40-jarig bestaan. Op stralende wijze, met een hartverwarmende proeverij van Italiaanse topwijnen en een lunch waarbij de reclamemakers van Bertolli hun vingers zouden aflikken wat betreft ‘authentiek Italiaanse’ convivialità.

Odinstal overtuigt

Odinstal overtuigt

12-01-2016

Het zal niemand in Nederwijnland ontgaan zijn: de WineProfessional is weer begonnen. De eerste dag, die iets rustiger leek dan voorgaande jaren, begon met een mooie proeverij van wijnen van Weingut Odinstal (Pfalz, Duitsland) met gerechten van Jef Schuur (Bij Jef*), Soenil Bahadoer (De Lindehof**) en Erik van Loo (Parkheuvel**).

Michelingids 2016: een niveau om trots op te zijn

Michelingids 2016: een niveau om trots op te zijn

14-12-2015

Jammer voor de andere Nederlandse restaurantgidsen die het zo dapper blijven proberen, maar er is – ondanks de kritiek die je ook op een (zelf)verklaard instituut kunt hebben – toch echt maar één die er werkelijk toe doet: de Guide Rouge, alias de Michelingids.

Column: Vervlochten

Column: Vervlochten

06-11-2015

Voor dag en dauw verlies ik het contact met de aarde, en ga ik op zoek naar nieuwe smaken en ontmoetingen. Nee, ik ben niet in dromenland. Al lijkt mijn plaats van bestemming hier wel op. Na twee uur in de wolken te hebben gezeten, land ik nabij het prachtige Porto.

Een slokje van het verleden: wijnen met geschiedenis

Een slokje van het verleden: wijnen met geschiedenis

28-09-2015

Hoe wijn in het verleden precies smaakte, zullen we nooit weten. Enerzijds moet het vaak vies geweest zijn, anderzijds kunnen al die lofzangen op wijn toch ook niet alleen gebaseerd zijn op dun, zuur spul of op troebele meuk met een sterke putjeslucht. Maar hoe zat het dan wel? Twee historici proberen met het project Wijn!verleden de smaak van vroeger dichterbij te brengen.

Wervelende rentree Tour de Champagne

Wervelende rentree Tour de Champagne

08-09-2015

Maandag 7 september was het zo ver: Tour de Champagne was terug, op de plek waar deze proeverij hoort, in het Amstel Hotel in Amsterdam. Op initiatief van Perwijn was een aantal importeurs bereid de nek uit te steken voor deze bijzondere Champagne-proeverij, om te vieren dat Nederland de crisis eindelijk achter zich heeft gelaten.

Marques de Casa Concha: elegant en \'krokant\'

Marques de Casa Concha: elegant en 'krokant'

23-06-2015

Op de Vinexpo heb je als bezoeker, zeker als je gericht te werk gaat, tijd voor meerdere, relatief korte bezoeken aan wijnhuizen van over de hele wereld. Althans... bijna de hele wereld, want zowel Australië als Nieuw-Zeeland hebben er voor gekozen dit jaar niet aanwezig te zijn. Dat terzijde. Een van deze korte bezoekjes was bij de immer enthousiaste Marcelo Papa van Concha y Toro.

Vinexpo vernieuwt... op Franse wijze

Vinexpo vernieuwt... op Franse wijze

16-06-2015

Vinexpo Bordeaux had jarenlang een onaantastbare positie onder de internationale beurzen. Maar sinds de opkomst van Prowein is er toch het een en ander veranderd. Duitse efficiëntie en Gründlichkeit hebben het Franse feestje danig verstoord.

Oenotoerisme: opening van wijnzaken

Oenotoerisme: opening van wijnzaken

23-12-2014

Hoe krijgen we de Nederlander weer aan de Zuid-Franse wijn? Geen slechte vraag nu de concurrentie met de wijnen uit de Nieuwe Wereld de schapruimte voor les vins du sud zeer beperkt. De oplossing? De wijnconsument (met keuzestress) van zeer dichtbij kennis laten maken met de oorsprong van deze wijnen op de favoriete vakantiebestemming.

Terug op het nest bij restaurant Cordial

Terug op het nest bij restaurant Cordial

02-12-2014

Maandagavond 1 december was een bijzondere avond bij restaurant Cordial in Oss. Meerdere oud-sommeliers van Cordial waren even terug op de plek waar het voor hen allemaal begon, onder leiding van hun voormalige meester Roy Pelgrim. De gasten genoten van een prachtig menu, met daarbij extra veel aandacht voor de zorgvuldig uitgekozen wijnen uiteraard. Het werd een feest der sommelerie.

Ter plaatse: De Bartoli

Ter plaatse: De Bartoli

13-11-2014

Het is alweer een aantal jaar geleden dat we in de gastronomie de sherry zagen terugkomen, of beter: de wijnen uit Jerez. Nadat sherry weer enigszins was ingeburgerd, maakte Madeira van kwaliteit zijn rentree. Weliswaar kun je met goede sherry of madeira je gasten nog wel verrassen, maar nu elke sommelier van niveau de wijnen van Barbeito en Equipo Navazos kent gaan we weer verder. Op zoek naar nieuwe, vergeten wijnen. Makkelijk denk je dan: Marsala.

Japan versus Italië, gelijkspel van formaat

Japan versus Italië, gelijkspel van formaat

30-09-2014

Wat hebben de Japanse keuken en een gerenommeerd Italiaans wijnhuis als Tommassi met elkaar te maken? Nou simpel, goede smaak en een voorliefde voor kwaliteit.

Tien culinaire en andere redenen voor een bezoek aan Bozen

Tien culinaire en andere redenen voor een bezoek aan Bozen

16-09-2014

Voor een kennismaking met alle aspecten van ‘wijn’ hoef je Bozen, de hoofdstad van Südtirol, niet uit. Binnen de grenzen van deze stad in Noord-Italië tref je werkelijk alles aan, van wijngaarden en wijnkelders tot wijnwinkels en wijnbarren. Tien tips!

Seresin - Marlborough: aangenaam anders

Seresin - Marlborough: aangenaam anders

15-09-2014

Een proeverij van wijnen uit Marlborough kan heel voorspelbaar zijn, maar niet als het de wijnen van een eigenzinnig bedrijf als Seresin betreft. Op maandag 8 september waren, op uitnodiging van hun importeur Ad Bibendum, Leah Seresin, dochter van oprichter en eigenaar Michael Seresin, en Estate Manager Colin Ross in Nederland om het boeiende en aangenaam andere verhaal van Seresin te vertellen.

Wijnwandelen in Südtirol

Wijnwandelen in Südtirol

11-09-2014

Hijgend en bezweet kom ik dan eindelijk bij de burcht aan. Ik heb me al een paar keer afgevraagd waarom ik dit ook al weer deed. Maar gelukkig is daar dan de eerste beloning van de dag: de schitterende uitzichten vanaf de Burg Hocheppan.

De Elzas: de oude favoriet is terug in de race

De Elzas: de oude favoriet is terug in de race

11-08-2014

In de jongste editie van Perswijn, nummer 5, staat een uitgebreide reportage van Lars Daniëls MV over de Elzas - de oude favoriet die aan het ontwaken is uit een lange, te comfortabele slaap. Zoals aangegeven in het artikel, bij deze de vermelde producenten en hun importeurs in Nederland.

Een goed zomerglas (3): Bandol

Een goed zomerglas (3): Bandol

30-07-2014

Het is helemaal geen straf om tijdens een boottocht over de grachten van Amsterdam de nieuwste jaargang rosés van Château de Selle van Domaines Ott te proeven. Deze wijn is tenslotte door de Decanter uitgeroepen tot de allermooiste rosé ter wereld.

Georgische wijnen uit de qvevri: enig in hun soort

Georgische wijnen uit de qvevri: enig in hun soort

03-07-2014

In april keerde wijnliefhebber en vinoloog Willem Gout voor een korte trip terug naar Georgië. Twee jaar geleden deed hij in Perswijn al eens uitgebreid verslag van zijn bezoek aan dit land dat 8000 geleden de bakermat van de wijnbouw vormde. In een ongeremd enthousiast verslag vertelt hij nu over zijn laatste ervaringen, inclusief een introductie op het fenomeen qvevri-wijnen: vins nature en orange wines avant la lettre.

Een goed zomerglas (2): Crémant

Een goed zomerglas (2): Crémant

24-06-2014

Crémants, ultieme zomerwijnen met een feestelijk accent. In Nederland drinkt men een mousserende wijn meestal alleen tijdens speciale gelegenheden. Maar waarom eigenlijk? Zeker een Crémant is een drempelloze bubbel, want zeer betaalbaar. Bovendien is deze te vinden in elke middelgrote supermarkt. Prosecco, move over.

  • Santa Rita - t/m april 2017
  • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner
  • Wine in Moderation (gratis en doorlopend) versie 2
  • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend
  • WijnSpijs Wandeling - doorlopend