Eten & Drinken



Gegeten & Gedronken: Bistro Bord`o, Leiden

Gegeten & Gedronken: Bistro Bord`o, Leiden

28-04-2014

Ooit telde Leiden enkele landelijk bekende restaurants: Oudt Leyden en De Beukenhof (in Oegstgeest). Sterrenzaken waar ik mijn eerste stappen op het pad van de serieuze gastronomie zette en waaraan ik prachtige herinneringen heb overgehouden. Maar dat is anno 2014 vergane glorie.

Gegratineerde mosselen

Gegratineerde mosselen

15-04-2014

Zeevruchten bereiden op deze wijze is populair in heel Italië. Daar komen niet alleen mosselen, maar ook venusschelpen en langoustines op tafel met een krokant korstje broodkruim. Vaak met verse knoflook, maar die hebben we in deze versie weggelaten, want (half-rauwe) knoflook kan een wijn-spijs combinatie behoorlijk verpesten.

Nieuwe lichting - wat drinkt Chiel Seuren?

Nieuwe lichting - wat drinkt Chiel Seuren?

08-04-2014

In deze rubriek leggen we elke week het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Chiel Seuren van Restaurant Noble.

Nieuwe lichting - wat drinkt Priscilla van der Voort?

Nieuwe lichting - wat drinkt Priscilla van der Voort?

01-04-2014

In deze rubriek leggen we elke week het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Priscilla van der Voort van Hofstede Meerzigt.

Gegeten & gedronken: Errázuriz ontmoet Parkheuvel

Gegeten & gedronken: Errázuriz ontmoet Parkheuvel

27-03-2014

Hoe populair Chileense wijnen ook mogen zijn voor thuisverbruik, op wijnkaarten van restaurants in het hogere kwaliteit- en prijssegment kom je ze maar mondjesmaat tegen. Hoe zou dat komen? Aan de inkoopprijs kan het niet liggen, want de gemiddelde Chileense wijn biedt bijna spreekwoordelijke waar voor zijn geld.

Kaas & wijn: Fourme d\'Ambert AOC

Kaas & wijn: Fourme d'Ambert AOC

25-03-2014

Regelmatig proeven Wendy Otting (kaasspecialist) en Anda Schippers (kaasverslaafde) één kaas met zes wijnen. In deze aflevering zetten zij de tanden in een stuk Fourme d’Ambert.

Nieuwe lichting - wat drinkt Jop IJspeert?

Nieuwe lichting - wat drinkt Jop IJspeert?

25-03-2014

In deze rubriek leggen we elke week het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Jop IJspeert van Restaurant Cordial.

Ree met paddenstoelen en pasta

Ree met paddenstoelen en pasta

20-03-2014

Ree is onder liefhebbers van wild het favoriete stukje vlees. Het vlees heeft een mooie structuur en een goede, subtiele smaak. Niet zo uitgesproken als bijvoorbeeld haas, behalve als je het helemaal gaar bakt, dan krijgt het een leversmaak.

Gegeten & gedronken: HMB Restaurant, Rotterdam

Gegeten & gedronken: HMB Restaurant, Rotterdam

11-03-2014

Geen woorden, maar daden! Het kan de laatste tijd niet op in gastronomisch Rotterdam, met veel nieuwe sterren aan het firmament. Zaken die het niet hoeven hebben van mediahypes en bijbehorende terminologische flauwekul, maar gewoon een totaal bevredigende eet- en drinkervaring bieden.

Kalfswang met ras-el-hanout en puree

Kalfswang met ras-el-hanout en puree

03-03-2014

Kalfswang is zo'n stukje vlees dat eigenlijk niet kan mislukken. Het is de kauwspier van het beest, dus echt werkvlees, en dat betekent dat het doorregen is met zenen en vet. Bij het langdurig stoven lost het bindweefsel en het vet op in het vlees en dat zorgt ervoor dat het smelt in je mond.

Nieuwe lichting - wat drinkt Ruben Kwakman?

Nieuwe lichting - wat drinkt Ruben Kwakman?

03-03-2014

In deze rubriek leggen we elke week het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Ruben Kwakman van Restaurant Parkheuvel.

Nieuwe lichting - wat drinkt Wout Jans?

Nieuwe lichting - wat drinkt Wout Jans?

24-02-2014

In deze rubriek leggen we elke week het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Wout Jans van Ciel Bleu.

Nieuwe lichting - wat drinkt Maaike Kauffman?

Nieuwe lichting - wat drinkt Maaike Kauffman?

17-02-2014

In deze rubriek leggen we elke week het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Maaike Kauffman van Restaurant ML.

Kaas & wijn: Pouligny-Saint-Pierre

Kaas & wijn: Pouligny-Saint-Pierre

13-02-2014

Regelmatig proeven Wendy Otting (kaasspecialist) en Anda Schippers (kaasverslaafde) één kaas met zes wijnen. Voor deze proeverij is gastproever Christian Callec uitgenodigd: wijn- en kaasmens in hart en nieren, en auteur van onder andere een kaasencyclopedie. De kaas in de hoofdrol: Pouligny-Saint-Pierre.

Nieuwe lichting - wat drinkt Milton Verseput?

Nieuwe lichting - wat drinkt Milton Verseput?

10-02-2014

In deze rubriek leggen we elke week het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Milton Verseput van Restaurant de Vrienden van Jacob.

Nieuwe lichting - wat drinkt de sommelier?

Nieuwe lichting - wat drinkt de sommelier?

03-02-2014

In deze nieuwe rubriek op de Perswijnsite leggen we elke week het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Rietje Stoks van Restaurant Le Marron.

Nieuwe lichting: wat drinkt de sommelier?

Nieuwe lichting: wat drinkt de sommelier?

27-01-2014

In deze nieuwe rubriek op de Perswijnsite leggen we elke twee weken het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Sabas Joosten van De Librije en Librije's Zusje.

Gegeten & Gedronken: Le Clos du Cèdre, Beaune

Gegeten & Gedronken: Le Clos du Cèdre, Beaune

23-01-2014

November in Beaune, de wijnhoofdstad van de Bourgogne. Tijdens het weekeinde van de beroemde veiling van de Hospices schijn je er over de hoofden te kunnen lopen, maar in de dagen daaraan voorafgaand is datzelfde Beaune net zo uitgestorven als alle andere Franse provinciestadjes met amper 20.000 inwoners.

Gegeten & Gedronken: Restaurant Perceel, Capelle a/d IJssel

Gegeten & Gedronken: Restaurant Perceel, Capelle a/d IJssel

23-12-2013

Wat stel je je voor bij Capelle a/d IJssel? Een saaie slaapstad aan de oostkant van Rotterdam met als enige pre aansluiting op de Rotterdamse metro. Capelle heeft door zijn ligging echter ook te maken met ‘grootstedelijke problematiek’ als criminaliteit.

Vinkenlap met rucola en balsamico

Vinkenlap met rucola en balsamico

17-12-2013

De vinkenlap is een onderdeel van de vang, de buik van het rund. Tegenwoordig is de vang weer een zeer populair stukje vlees; je ziet het op de kaart altijd onder zijn Franse naam Bavette.

Gegeten & gedronken: Loiseau des Vignes, Beaune

Gegeten & gedronken: Loiseau des Vignes, Beaune

10-12-2013

November in Beaune, de wijnhoofdstad van de Bourgogne. Tijdens het weekeinde van de beroemde veiling van de Hospices schijn je er over de hoofden te kunnen lopen, maar in de dagen daaraan voorafgaand is datzelfde Beaune net zo uitgestorven als alle andere Franse provinciestadjes met amper 20.000 inwoners.

Buikspek met paksoipuree en zoetzure rode biet

Buikspek met paksoipuree en zoetzure rode biet

10-12-2013

In het kader van de laatste culinaire trend Nieuw Ruig zien we weer bloedworst, balkenbrij, varkensrilette en huisgemaakt bier op tafel bij de restaurants die aan deze trend mee doen. Helemaal geen slecht idee want goed bereid varkensvlees kan heerlijk zijn.

Gegeten en gedronken: Restaurant De Stenen Tafel - Borculo

Gegeten en gedronken: Restaurant De Stenen Tafel - Borculo

12-11-2013

Wat heet ‘ver’? Randstedelingen vinden dat al gauw. Ze reizen zonder blikken of blozen naar landen aan het einde van de wereld, maar een gastronomisch uitstapje naar het noorden of oosten des lands lijkt vaak een onoverkomelijk probleem.

Visfriet met remouladesaus

Visfriet met remouladesaus

12-11-2013

De kracht van eenvoud. Daar is dit gerecht een goed voorbeeld van. Als de zeewolf goed vers is en de remouladesaus met liefde zelf gemaakt dan kan dit gerecht niet mislukken.

Gegeten en gedronken: Restaurant C.E.O. Baas van het Vlees - Rotterdam

Gegeten en gedronken: Restaurant C.E.O. Baas van het Vlees - Rotterdam

11-11-2013

Mario Ridder, eigenaar en chef van **restaurant De Zwethheul, en zijn partner Sharon Kars, wonen op Katendrecht. Op de Kaap, zoals je in goed Rotterdams dan zegt. Tijdens het uitlaten van hun hond viel hun oog een keer op een leegstaand pand op de hoek van het Deliplein en de Sumatrastraat, een voormalig slachthuis.

  • Ambassadeurs Perswijn - doorlopend
  • Santa Rita - t/m april 2017
  • Ribera del Duero Drink Ribera-drink Spain banner
  • Okhuysen webwinkel - doorlopend?
  • Riedel - doorlopend