Sprankel is de nieuwe naam voor Nederlandse mousserende wijn - Perswijn
Nieuws

Sprankel is de nieuwe naam voor Nederlandse mousserende wijn

Nederlandse wijnboeren zochten een naam voor hun mousserende wijn. Frankrijk kent de omschrijving crémant voor mousserende wijnen afkomstig uit streken buiten de Champagne. Italië heeft Frizzante of Spumante, Spanje Cava, Duitsland Sekt en Zuid- Afrika Vonkelwyn en ga zo maar door. Maar hoe heten Nederlandse bubbels? Perswijn hield een prijsvraag. De winnende naam: Sprankel.
Nederlandse wijnboeren zochten een naam voor hun mousserende wijn. Frankrijk kent de omschrijving crémant voor mousserende wijnen afkomstig uit streken buiten de Champagne. Italië heeft Frizzante of Spumante, Spanje Cava, Duitsland Sekt en Zuid- Afrika Vonkelwyn en ga zo maar door. Maar hoe heten Nederlandse bubbels? Perswijn wilde hulp bieden en vroeg de lezers: bedenk een originele, generieke naam voor in ons land geproduceerde mousserende wijnen. Daarop kwam een overweldigend aantal reacties binnen. Zowel per mail als per post werden een hoop goede en geschikte suggesties, en een minstens even groot aantal slechte en ongeschikte inzendingen ontvangen.

De winnaar is geworden SprankelDeze naam werd door maar liefst vijf deelnemers ingezonden en als volgt toegelicht: “Sprankel is een korte en simpele afleiding van het werkwoord sprankelen”. “Het woord heeft slechts acht letters en is makkelijk af te drukken op het etiket”. “De naam is origineel en blijft goed in je hoofd hangen”. “Sprankel klinkt aantrekkelijk en past bij een product dat de consument direct moet associëren met termen als mousserend, tintelend, twinkelend, glitterend etc.”

Omdat vijf deelnemers Sprankel inzonden moesten er noodgedwongen lootjes getrokken worden. De winnaar, Bart van ‘t Ende, krijgt vijf jaar lang jaarlijks twaalf flessen Sprankel. De andere vier inzenders krijgen de tweede prijs, twee jaar lang jaarlijks zes flessen Sprankel. De flessen worden ter beschikking gesteld door VitiConsult; hét kenniscentrum voor wijnbouw en vinificatie in Nederland.   Alle inzendingen werden door een vakkundige jury beoordeeld op originaliteit en toepasbaarheid. De jury bestond uit Ronald de Groot, hoofdredacteur en uitgever van Perswijn, René van Druenen van Viticonsult en wijnjournalist Hubrecht Duijker.

Het artikel over de uitslag staat in Perswijn nummer 8, dat nu in de winkel ligt. Nog geen abonnee? Neem nu een abonnement.

1 Reactie

  1. Heb helaas nu pas dit bericht gezien. Vindt Sprankel prima maar lastig voor export. Ik dacht zelf aan BRUUSK. klinkt makkelijk en geeft toch kracht aan de naam.
    Met vriendelijke groet jan rensink almere

Reageer op dit item

nl Nederlands