Domaine de la Creuze Noire, Les Colanges 2009 - Perswijn
Wijn van de week

Domaine de la Creuze Noire, Les Colanges 2009

Het Domaine de la Creuze Noire is een regelmatige verschijning in deze kolommen. Ook de nieuwe jaargang van de Saint-Véran, 2009, kwam weer zeer goed uit de bus bij de proeverij van de Europese Chardonnays tot € 12,50. 2009 is voor witte Bourgognes wel een goed jaar, maar ze hebben toch iets minder spanning dan in andere jaren, door een vroege oogst en relatief lage zuren. Dat maakt ze nu, jong, heel lekker, maar waarschijnlijk minder geschikt om te bewaren.

WvdW-41-groot_1.jpgHet Domaine de la Creuze Noire is een regelmatige verschijning in deze kolommen. Ook de nieuwe jaargang van de Saint-Véran, 2009, kwam weer zeer goed uit de bus bij de proeverij van de Europese Chardonnays tot € 12,50. 2009 is voor witte Bourgognes wel een goed jaar, maar ze hebben toch iets minder spanning dan in andere jaren, door een vroege oogst en relatief lage zuren. Dat maakt ze nu, jong, heel lekker, maar waarschijnlijk minder geschikt om te bewaren. 
Komt dat bij wijnen als deze nu even goed uit! Want wijnen uit Saint-Véran vinden we – met alle respect – toch al vooral geschikt om lekker jong te drinken. Wegleggen, nee, dat is voor ‘grote witte Bourgoges’ – of wat daarvoor door moet gaan. (Van de week proefden we nog een fles van Comtes Lafon uit 2002 die zo plat was als een dubbeltje.) Nee, dit is superfris, met veel diepgang en kracht, prachtig citrusfruit, rokerig, romig, geen overdreven hout, gewoon puur en lekker. En een jaartje bewaren kan natuurlijk ook geen kwaad…

Domaine de la Creuze Noire, Les Colanges 2009
Saint-Véran
Colaris, € 11,50

*****

Meer aanraders?
In elk nummer van Perswijn staan de aanraders van het Perswijn Proefpanel. Nog geen abonnee? Regel het vandaag nog!
Op onze website staat bovendien een archief van de wijn van de week.

Reageer op dit item

nl Nederlands