Château Chambert, een Adonis? - Perswijn
Nieuws

Château Chambert, een Adonis?

Zet een vrouw tijdens een romantisch diner een glaasje Cahors voor van een recent oogstjaar en zij zal je met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid trakteren op een zuur gezicht.
De rode wijnen uit de Cahors moeten voor minstens 70% uit Malbec bestaan, ook wel bekend als Cot. De inktzwarte Malbec, met zijn harde tannines, is geen makkelijke wijn en al zeker niet als hij jong gedronken wordt. Maar altijd makkelijk wordt op den duur ook saai.
Zet een vrouw tijdens een romantisch diner een glaasje Cahors voor van een recent oogstjaar en zij zal je met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid trakteren op een zuur gezicht.
De rode wijnen uit de Cahors moeten voor minstens 70% uit Malbec bestaan, ook wel bekend als Cot. De inktzwarte Malbec, met zijn harde tannines, is geen makkelijke wijn en al zeker niet als hij jong gedronken wordt. Maar altijd makkelijk wordt op den duur ook saai. Dus ging ik afgelopen zaterdagmiddag proeven bij Chateau Chambert midden in de Cahors. Een ieder die ooit door de Cahorsstreek heeft gereisd zal het met mij eens zijn, dat het glooiende landschap van deze streek, met de ronde, bijna vrouwelijke vormen, adembenemend is. Op een van deze heuvels ligt Chateau Chambert, een van de mooiste Chateaux van de Cahors. Sinds de 17de eeuw word hier wijn geproduceerd. Na de familie Valette ( 1660-1780 ) en de familie Bataille ( 1780-1959 ) namen Marc Delgoulet en zijn zoon het over. In de jaren zeventig hebben zij de 57 ha grote wijngaard geheel opnieuw beplant met Malbec, Merlot en Tannat.
In het gezellige proeflokaal werd ik ontvangen door een iets wat norse dame met een (het kan bijna geen toeval zijn) zuur gezicht. Als eerste proef ik hun “ instapwijn “, Adonis 2002. Volgens de dikke van Dale is een Adonis “ een jongeling van zeldzame schoonheid “, maar ook “ een pronker die zich op zijn schoonheid laat voorstaan “. De naam schept dus wel verwachtingen. Deze Adonis is een fruitige, frisse, makkelijk drinkbare wijn, met tannines die over 2 of 3 jaar zeker nog iets soepeler zullen zijn.
Als tweede proef ik Chateau Chambert 2003. Prachtige granaatrode kleur, met een neus van zwarte bessen, kersen, bramen en vanille. Ik proef zware onrijpe tannines. Dit is een Cahors ten voeten uit, maar wel een mooie, die nog zeker 8 jaar moet rijpen.
De volgende is het paradepaardje van het Chateau, de Orphée 2002. Orpheus was volgens de mythe een zingende vrouwenhater, die zich met de jongensliefde bezighield. What is in a name, zullen we maar denken. Deze Orphée is een schitterende donkerrode bijna zwarte wijn, gemaakt van 100% Malbec. Een neus van pure zwarte bessen en veel vanille, een zeer complexe wijn. Mijn echtgenote zat buiten in het zonnetje geduldig op mij te wachten. Ik liet haar de Orphée 2002 proeven, ze trok een zuur gezicht. Gelooft u mij, als ik haar dezelfde wijn over 15 jaar nog eens laat proeven, gaat ze een stuk vrolijker kijken.
Chateau Chambert heeft geen importeur in Nederland, maar dat verdient hij wel!

Chateau Chambert
Les Hauts Coteaux
46700 Floressas
tel :  00-33-565-319575
Fax :  00-33-565-319356
e-mail : info@chambert.com
internet : http://www.chambert.com/

Adonis 2002 :
Druiven : 71% Malbec, 20% Merlot, 9% Tannat
Rijping : 8 maanden op eiken
Drinken: Tussen nu en 2015
Prijs af Chateau : Euro 5,-

Chateau Chambert 2003:
Druiven : 71% Malbec, 20% Merlot, 9% Tannat
Rijping : 12 Maanden op eiken
Drinken : 2015 tot 2025
Prijs af Chateau : Euro 8,20

Orphée 2002 :
Druif : 100% Malbec
Rijping : 18 maanden op eiken
Drinken : 2020 tot 2030
Prijs af Chateau : Euro 16,50

Eddy Gravemaker

Reageer op dit item

nl Nederlands